Schaakclub Lewenborg

Welkom bij schaakclub Lewenborg

Schaakclub Lewenborg is een bloeiende vereniging met op dit moment 22 leden. De schaakclub is opgericht in 1974 en heeft haar clubavond op de dinsdag vanaf 19:45 in wijkcentrum Het Dok. Er wordt gespeeld in een spannende interne competitie en tegen andere schaakclubs in de Noordelijke schaakbond. Interesse ? Kom dan eens langs om te kijken of misschien om een partijtje mee te spelen. Meer informatie d.m.v. een E-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het seizoen begint in september en eindigt in juni. De leden van schaakclub Lewenborg zijn tevens lid van de schaakbond KNSBEen lidmaatschap duurt een heel seizoen en wordt steeds stilzwijgend verlengd, tenzij er vóór 30 september wordt opgezegd. Geïnteresseerden kunnen vier weken meespelen en dan beslissen of men lid wil worden.


 

In memoriam Jan Schut (1947-2022)

Jan is niet meer onder ons. Schakend Groningen verliest hiermee een stille kracht, altijd bereid om de helpende hand uit te steken. Hij was vanaf het begin (1974) lid van Schaakvereniging Lewenborg, waar hij diverse functies vervulde als secretaris, redactie schaakmagazine/website, jeugdleider, extern competitieleider en medeorganisator van het jaarlijkse Open SV Lewenborg Rapid Toernooi. Daarnaast vervulde hij jaren de functie van secretaris bij de NOSBO en programmeerde Jan de standenprogramma’s van de KNSB.

Na een schaakwedstrijd hebben we wel eens gemijmerd dat als wij eerder waren begonnen te schaken wat ons dat zou hebben opgeleverd.  Hogere rating, de openingszetten nog beter uitvoeren of tactisch goed om de hoek kijken. We zullen het nooit weten.

Los van de individuele prestaties is Jan een stille kracht van de vereniging en schakend Groningen geweest.  Jaren achtereen heeft hij de jeugd van Lewenborg het schaken bijgebracht. De stappenplannen uitgelegd en toegelicht en op het grote schaakbord de Herdersmat voorgedaan.

SV Lewenborg organiseerde jaarlijks op een zaterdag een Open Rapid kampioenschap; Jan regelde leden voor het klaarzetten van de schaakborden en -stukken, de inschrijvingen van de deelnemers en op de dag zelf verzorgde hij de indeling. Meestal begonnen we iets later… de prijsverdeling op einde was nog wel een puzzel maar na afloop zeiden we dat er weer een mooi toernooi geweest was.

Jan is in 2015 erelid geworden van SV Lewenborg voor al zijn verdiensten. In 2021 is hij afgetreden als secretaris van de vereniging. De laatste jaren was Jan samen met andere leden vaak te vinden op de 55+ toernooien in Stad en Ommeland. We gaan hem missen.

voorzitter SV Lewenborg

Jacob Bosgra


 
Met toestemming overgenomen uit het Dagblad van het Noorden van zaterdag 17 september.

Interessante links:

Alberts schaakblog, Schaken en veel andere zaken van Albert Prins. 

Schaakblog en Reisverslagen van Hiddo Zuiderweg.

De schaakreporter Actuele informatie over het schaken in Noord-Nederland.

Chess Festival Groningen

Noordelijke Schaakbond

Goud Leven Schaak 55+

 


 

De speelzaal is in het wijkcentrum Het Dok, Kajuit 4, 9733 CA Groningen.

 

Waar is wijkcentrum "Het Dok"?

 

Wijkcentrum Het Dok

 

Privacy Statement van schaakvereniging Lewenborg