De eerste stukken zijn verzet!

De interne competitie 2020/2021 is weer begonnen. De afgelopen weken hebben we elke avond met een 14 leden wedstrijden gespeeld. Het is even wennen om met mondkapjes te spelen maar daarentegen ervaar ik de Eeterie als een mooie ruimte om te spelen. Er zijn een aantal leden die tijdelijk niet spelen en helaas zijn ook een aantal leden definitief gestopt. De provincie Groningen heeft nieuwe maatregelen per 25 september jl. getroffen gezien de toegenomen verspreiding van Covid-19 in Stad en Ommeland. Deze maatregelen treffen SV Lewenborg en Wijkcentrum Het Dok niet direct. Hieronder de bijgewerkte maatregelen van de schaakvereniging.

Maatregelen Covid-19

Gebouw algemeen
De ingang is aan de zijkant van het gebouw waar het fietspad ligt. Dit is een van de toegangspunten van Het DOK. Hierdoor worden de bezoekersstromen gescheiden. De airco en de mechanische ventilatie zijn in orde bevonden door de gemeente Groningen. Via de mechanische ventilatie komt er verse buitenlucht naar binnen toe; de filters van de Airco worden jaarlijks vervangen. De bar is open voor het nuttigen van een kopje koffie, thee etc.

Speelruimte
De partijen worden gespeeld in de ruimte waar de Eeterie is gevestigd. Hier staan in een ruime opstelling grote tafels waaraan geschaakt kan worden. Eventueel worden er kleinere tafels ingezet indien nodig.

Aanmelding
Alleen als je reserveert komt een vereniging het Dok binnen. De leden dienen zich dan ook elke week aan te melden voor deelname bij de interne competitieleider. In principe kun je dit al doen na afloop van de partij dat je volgende week weer aanwezig bent. Deze aanmeldlijst dient als presentielijst en kan indien nodig aan Het Wijkcentrum worden verstrekt indien er contactonderzoek plaats moet vinden. Uiteraard meld je je af indien je ziek bent of verhinderd bent bij de interne competitieleider.

Daarnaast worden er geen toeschouwers van buitenaf toegelaten, alleen spelers waarvan de partij is afgelopen zijn toeschouwer.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Gezien de relatief hoge leeftijd stellen we het dragen van een mondkapje tijdens het schaken verplicht. De overweging is dat alle leden met een gerust hart moeten kunnen schaken. Meningen zullen hierover verschillen maar het is ook solidariteit van ons allen als een lid hier wel door wil komen op de clubavond. En ter bescherming van jezelf en je tegenstander.

Indien gewenst worden stukken en borden gereinigd voorafgaande door de betreffende speler.

De vereniging stelt mondkapjes en reinigingsmiddelen ter beschikking.

Tot slot
Maar bovenal is gezond verstand gebruiken het belangrijkste; de maatregelen zijn aanvullend. Ik denk dat we hiermee uit de voeten kunnen om weer als vanouds mooie partijen te laten zien op de borden.

Start schaakseizoen SV Lewenborg - stand zaken interne competitie

Het nieuwe schaakseizoen staat voor de deur. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat COVID-19 nog aanwezig is. Daarvoor zijn er een aantal maatregelen getroffen om weer te kunnen gaan schaken. Hieronder ga ik verder in op de maatregelen. De startavond is op dinsdagavond 8 september as. Intern competitieleider Douwe Pol zal jullie voorafgaand een uitnodiging sturen. De ALV zal later op di 13 oktober as plaatsvinden.

Maatregelen:
Gebouw algemeen:
De ingang is aan de zijkant van het gebouw waar het fietspad ligt. Dit is een van de toegangspunten van Het DOK. Hierdoor worden de bezoekersstromen gescheiden. De gemeente heeft de airco en de mechanische ventilatie begin deze zomer gecontroleerd en in orde bevonden. Via de mechanische ventilatie komt er verse buitenlucht naar binnen toe; de filters van de Airco worden jaarlijks vervangen. De bar is open voor het nuttigen van een kopje koffie, thee etc.
Speelruimte:
De partijen worden gespeeld in de ruimte waar de Eeterie is gevestigd. In juni hebben we hier al een try out gedaan om te zien hoe het gaat om bijv met twee borden te schaken.De aanwezige leden hebben dit als positief ervaren. Het wijkcentrum beschikt over een aantal kartonnen tussenschotten voor op de grote tafels; daarnaast zijn er enkele losse tafels. De bedoeling is dat aan de grote tafels per partij met twee borden wordt gespeeld om de afstand te garanderen (diagonale opstelling).


Aanmelding:
Alleen als je reserveert komt een vereniging het Dok binnen. De leden dienen zich dan ook elke week aan te melden voor deelname bij de interne competitieleider. In principe kun je dit al doen na afloop van de partij dat je volgende week weer aanwezig bent. Deze aanmeldlijst dient als presentielijst en kan indien nodig aan Het Wijkcentrum worden verstrekt indien er contactonderzoek plaats moet vinden. Ook wordt op basis van de aanmelding de indeling van de tafels gemaakt door een van de leden. Uiteraard meld je je af indien je ziek bent of verhinderd bent bij de interne competitieleider. Daarnaast worden er geen toeschouwers van buitenaf toegelaten, alleen spelers waarvan de partij is afgelopen zijn toeschouwer.
Persoonlijke beschermingsmiddelen:
> Gezien de relatief hoge leeftijd stellen we het dragen van een mondkapje tijdens het schaken verplicht. De overweging is dat alle leden met een gerust hart moeten kunnen schaken. Meningen zullen hierover verschillen maar het is ook solidariteit van ons allen als een lid hier wel door wil komen op de clubavond. En ter bescherming van jezelf en je tegenstander. Na afloop van de partij worden stukken en borden gereinigd door de betreffende spelers. De vereniging stelt mondkapjes en reinigingsmiddelen ter beschikking.
Tot slot:
Maar bovenal is gezond verstand gebruiken het belangrijkste; de maatregelen zijn aanvullend. Ik denk dat we hiermee uit de voeten kunnen om weer als van ouds mooie partijen te laten zien op de borden.

EK Rapid

Hiddo doet vanuit Estland verslag van het EK Rapid en snelschaak waar hij aan deelneemt.

Het is te vinden via de volgende link:

http://hiddozuiderweg.waarbenjij.nu/

Schaaktoernooi Hoogeveen 2019

Ook dit jaar werd het schaaktoernooi weer gehouden in het raadhuis van Hoogeveen en was de organisatie, net als in voorgaande jaren, weer uitstekend voor elkaar. Dat alles onder leiding van toernooidirecteur Loek van Wely.

De matches werden gespeeld in de glazen trouwzaal. Deze keer speelde Alireza Firouzja in de tweekamp tegen Jorge Cori en Zhansaya Abdumalik tegen Jan Timman. Jan Timman gaf tijdens de opening aan dat de gezamenlijke leeftijd van de 3 andere deelnemers nog niet in de buurt kwam van zijn eigen leeftijd. Timman is 67 jaar en de andere 3 zijn samen 59 jaar. Timman verloor de openingswedstrijd maar kwam in de derde partij weer langszij. Uiteindelijk eindigde de tweekamp in 3,5 – 2,5 in het voordeel van Jan Timman. In de andere tweekamp overspeelde Firouzja  Cori en won met 4,5 -1,5.

In de opengroep ging de winst naar Sipke Ernst. Sipke won in de barrage van de pas 13 jarige Sindarov.

Amateurgroep 2

In de amateurgroep 2, spelend in de ochtend, was sv Lewenborg goed vertegenwoordigd. Jan Schut, Boudewijn, Tony, John en Rudy deden hun best om enige punten bijeen te sprokkelen. Bij deze groep deden 58 deelnemers mee. Het was wel weer wennen dat de wekker op 7 uur moest worden gezet om op tijd in Hoogeveen te kunnen zijn.  Jan moest zelfs nog 1 keer uit bed worden gebeld omdat hij de wekker niet had gehoord. Dat was op de woensdagochtend nadat hij de avond ervoor bij het rapidschaken nog 2 partijen met het Halazsgambiet had gespeeld.  Waarschijnlijk was een hele dag schaken teveel van het goede en was dat de reden waarom hij door de wekker heen sliep.

In Hoogeveen werd gespeeld volgens het Zwitserssysteem waarbij de hoogste ratinghouders aan de hoogste borden speelden. De indeling voor de eerste ronde is dat de hoogste ratinghouder speelt tegen nr 29 van de ratinglijst. Nr 2 speelt tegen nr 30 enz. In de eerste ronde zie je dan ook bijna allemaal winst/verliespartijen. Dat komt omdat het ratingverschil bij de indeling rond de 300 punten ligt.  .

Het toeval wilde dat in de eerste ronde 3 spelers van Lewenborg, Boudewijn Jan en Rudy, op de eerste 3 topborden speelden. Dat was overigens ook de laatste keer dat ze daar te zien waren.

Alexandr Georgiev

Bijzonder was het meespelen van Alexandr Georgiev. Alexandr is wereldkampioen dammen maar kan ook aardig schaken. In eerste instantie had hij geen fide rating maar na 3 partijen werd zijn rating berekend op 1926. Hij krijgt schaakles van Vasilly Ivanchuk en andersom krijgt Ivanchuk damles van Alexandr. Georgiev eindigde op de gedeelde zesde plaats. .

Hoogste Ten Boerster

Fons van Hamond, woonachtig in ten Boer, deed het uitstekend met een gedeelde tweede plaats en een score van 6 uit 8. Bij het ingaan van de laatste ronde stond hij nog gedeeld bovenaan maar in de spannende laatste partij verloor hij uiteindelijk van Alicia Paans. Bij winst was hij eerste geworden en was daarmee kanshebber om Ten Boerster sportman van het jaar te worden. Helaas….

De toernooiwinst ging naar Martijn Hardeman.

Hoe deden de Lewenborgers het

Boudewijn hield in de eerste ronde lang stand tegen Dolf Wissmann. Wissmann heeft een rating van 2092 en is Nederlands kampioen oplossen van schaakproblemen. Boudewijn haalde uiteindelijk een score van 3,5 uit 8 en was niet helemaal tevreden. Met name over de zesde partij waarin hij een stuk weg blunderde was hij niet te spreken.

John begon met 1,5 uit 5 niet zo goed en ging daarbij zelfs 2 keer door de vlag. John mocht in de laatste ronde de allerlaatste zet van het amateur 2 toernooi uitvoeren waarna de partij in remise eindigde. Hij behaalde 2,5 punt en vond dat er weer enkele leermomenten waren geweest.

Tony haalde 4,5 punten maar was niet tevreden over het toernooi. Hij vroeg zich af of hij wel een toernooispeler is. Overigens is dat iets wat veel spelers zich afvragen. Twee partijen waren wel bijzonder. In 1 partij liet Tony zich midden op het bord mat zetten en de andere partij was de remise tegen Henk Pompstra. Deze kwam op een heel bijzondere manier tot stand maar op verzoek van Tony ga ik hierover geen details prijsgeven. Mocht je dat echt willen weten vraag dan Tony. De laatste ronde sloot hij af met winst tegen Lyne Brugging.

Jan Schut speelt liever niet tegen jonge kinderen. Ze spelen vaak heel snel en hebben veel aandacht voor andere dingen. Jan trof het niet en moest 2 keer tegen een 12 jarige. Vaak zijn die veel sterker dan hun rating doet vermoeden. 1 van de partijen verloor Jan na 80 zetten waarop zijn 12-jarige tegenstander het volgende zei: “meneer u heeft goed gespeeld”. Ja ja. Jan had vervolgens geen behoefte om te analyseren.

Zelf speelde ik een wisselend toernooi met als hoogtepunt de eerste partij tegen Kees Greevenbosch, rating 1991, die in remise eindigde. Maar een 50% score is niet slecht maar ook niet goed.

Jan, Boudewijn en John (links) aan het begin van de 6e ronde

 

Individuele scores

John             2,5 uit 8

Boudewijn     3,5 uit 8

Rudy            4 uit 8

Tony            4,5 uit 8

Jan              4,5 uit 8

 

Rudy Frieswijk