Een klein interview met sr. Pescador

Een interview met Siemen is een bijzondere ervaring.

Schrief op !” en dan komt er een radicale uitspraak. “moar Siemen doe begrips wel dat ik dat nait op site goa zetten”.

"Waarom heb ik dan een interview, je moet opschrijven wat ik zeg."

Later wordt de soep dan toch weer niet zo heet gegeten, want hij geeft me alle vrijheid om er een verhaal van te maken. En belt me na afloop nog weer op dat ik toch niet moet vergeten op te schrijven dat Jan Schut veel voor de club en voor Siemen zelf doet.

We zijn het eens voor wat betreft de immoraliteit van het neoliberale gedachtengoed, al gebruiken we voor die afkeer verschillende terminologie.

 

Ik heb Siemen bij me thuis uitgenodigd om te komen eten, dan kunnen we gelijk even een kort interview doen, over de rol die schaken in zijn leven speelt. Maar voor Siemen moet het vooral gaan over de relatie die hij met schakers heeft.

 

Siemen is twee maanden te vroeg in een domineesgezin geboren op 2 maart 1941. Die vroege geboorte en de oorlogsjaren in zijn vroege jeugd hebben hem getekend, zo legt hij uit. En dan hadden zij in de hongerwinter nog een klein tuintje voor wat groente in het dorp Kortenhoef. Maar als Siemen de suikerfabriek in de herfst ruikt, komt de weerzinwekkende smaak van suikerbieten hem weer in de mond.

Siemen deelt mee dat schakers geestelijk gestoord zijn, Ze willen altijd winnen en daarom zijn ze vervelend. Hij rekent zichzelf ook tot deze categorie, maar vervolgens blijkt uit alles dat schaken (daardoor…) ook een passie is

 

Siemen was 12 toen zijn vader overleed, broer Tjipko was toen twee. We zijn in een heel ander gezin opgegroeid. Uit alle verhalen en geponeerde stellingen komt naar voren dat schaken naar het oordeel van Siemen, in het gezin een grote rol speelde en nog speelt. Een soort sublimatie van machtsstrijd.

De broers van Siemen komen ook veel voorbij in de beschouwingen over schaken.

Boudewijn is voor Siemen een belangrijke persoon van de schaakclub. “Ik coach hem en hij accepteert dat, maar hij onderschikt zich niet aan de baas. Dat maakt coachen onmogelijk. Dus pak ik het zo aan dat hij de regie heeft, ik manipuleer dus”. Zo luidt de opmerkelijke beschouwing over elkaar verder helpen. Maar hij waardeert Boudewijn wel heel erg daarbij.

Jan Schut wordt door Siemen hoog gewaardeerd: “hij geeft mij ook adviezen na partijen”. Maar hij stelt ook vast dat Lisa Schut er gezien haar schaaktalent en schoonheid volgens Siemen van getuigt dat schaken in de genen van de Schutten blijkt te zitten. Siemen wil graag een groot affiche van Lisa Schut.

 

Uit alles komt één ding scherp naar voren, Siemen is één van de meest markante schakers uit Lewenborg.

 
Siemen Visser, foto van Harry Gielen

Jubileum

Schaakclub Lewenborg is opgericht op 1 september 1974. Door wie de vereniging is opgericht is mij niet duidelijk. Wellicht dat iemand dat weet en daar nog eens iets over kan schrijven.

Ik heb nog in de statuten gekeken en zag daarin dat de vereniging is opgericht zonder dat er sprake was van een notariële akte. In april 2004 heeft het bestuur (Jan Wiebe van Veen, Jan Schut en Jacob Bosgra) besloten dat de vereniging een volledige rechtsbevoegdheid moest krijgen. Dat is gebeurd bij een notaris in Bedum, wie is mij niet bekend.

 

Ik las in de statuten dat het doel van SV Lewenborg is de schaaksport te stimuleren, in stand te houden en uit te breiden. Leden moeten minimaal 16 jaar oud zijn. Zijn ze jonger, dan zijn ze aspirantlid. Ook kun je begunstiger van de vereniging worden, maar dat ben je niet zomaar. Het bestuur moet daar eerst haar goedkeuring aan geven.

 

Op 1 september 2014 bestaat de vereniging dus 40 jaar. We vinden het leuk om dit jubileum samen met de leden van de club te vieren. Daarom gaan we op het eind van dit seizoen of aan het begin van het volgende seizoen samen iets doen. Uiteraard is daarbij ook de gelegenheid om te schaken.

Binnenkort horen jullie meer.

 

Namens het bestuur.

Rudy Frieswijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ot en Sientoernooi

 

 

Ot en Sien in het Scheepstrakabinet
Ot en Sien in het Scheepstrakabinet

 

Wie kent ze niet, de verhalen van Ot en Sien. Geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart en van illustraties voorzien door Cornelis Jetses. De verhalen gingen over de dagelijkse huiselijke zaken die zich afspeelden in Roden op het platteland van Drenthe. 

In Roden aan de Brink staat een beeld van het tweetal en een standbeeld van Hindericus Scheepstra.

Op 12 april werd in Roden het Ot en Sienschaaktoernooi gehouden. De organisatie van het toernooi was in handen van schaakclub Roden. Het toernooi werd gehouden in de oude Scheepstraschool waarin nu ook een klein museum “het Scheepstrakabinet” is gevestigd.

Henk van Hof en ik waren naar Roden gegaan om een leuk toernooi te spelen. Er waren 31 deelnemers. Een aantal dat niet tegenviel omdat er ook in Haren een toernooi was en de KNSB ook nog een wedstrijd had uitgeschreven. Volgende keer een andere datum en het aantal deelnemers zal ongetwijfeld nog hoger zijn. Aan de locatie zal het zeker niet liggen, die was geweldig. Er werd namelijk geschaakt in het Scheepstrakabinet en in 2 klaslokalen.

De opening werd verricht door Hans van der Laan, burgemeester van de gemeente Noordenveld. Hij onthulde daarbij een beeldje van Ot en Sien.

Het beeldje was de hoofdprijs en werd gewonnen door Otto Rubingh. Met zo’n voornaam Ot(to) ben je eigenlijk ook verplicht om het Ot en Sientoernooi te winnen. Otto speelde in de laatste ronde tegen de 11 jarige Jonas Hilwerda. Bij winst van Jonas zou hij kampioen zijn geworden. Het werd remise waardoor Jonas op de 2de plaats eindigde. Van hem zullen we in de toekomst zeker meer horen.

Henk begon met 2 nederlagen maar herstelde zich prima. Hij eindigde met 3,5 uit 7 op een gedeelde 13de plaats. Ik eindigde met 4 uit 7 op een gedeelde 9de plek.

Henk in diep gepeins
Henk in diep gepeins

 

 

 

 

 

Rapid Evans gambiet

Eindstand na r3 van het Evans gambiet rapid toernooi op 8 april 2014.

       Bp WP
1. Jan Wiebe 3.0 
2. Rudy   2.5 
3. John   2.0 
4. Boudewijn 1.5 
5. Henk   1.0 7.0
  Jan    1.0 5.0
  Ramon   1.0 4.0
8. Sjak   0.0 

Kalender

ma 10-03 Rochade - Lewenborg 2
di 11-03 r4..r6 Rapid kampioenschap
di 18-03 r7 Int.
di 25-03 Lewenborg 2 - Assen 4 + r8 Int.
di 01-04 Lewenborg 1 - Middelstum + r9 Int.
ma 07-04 ESG 3 - Lewenborg 2
di 08-04 Rapid gambiet opening
di 15-04 r10 Int.
di 22-04 Doorgeefschaak kampioenschap
di 29-04 r11 Int.
di 06-05 r7..r9 Rapid kampioenschap
ma 12-05 Roden - Lewenborg 1
di 13-05 Kampioenschap
di 20-05 Kampioenschap
di 27-05 Nog in te vullen