Jubileum

Schaakclub Lewenborg is opgericht op 1 september 1974. Door wie de vereniging is opgericht is mij niet duidelijk. Wellicht dat iemand dat weet en daar nog eens iets over kan schrijven.

Ik heb nog in de statuten gekeken en zag daarin dat de vereniging is opgericht zonder dat er sprake was van een notariële akte. In april 2004 heeft het bestuur (Jan Wiebe van Veen, Jan Schut en Jacob Bosgra) besloten dat de vereniging een volledige rechtsbevoegdheid moest krijgen. Dat is gebeurd bij een notaris in Bedum, wie is mij niet bekend.

 

Ik las in de statuten dat het doel van SV Lewenborg is de schaaksport te stimuleren, in stand te houden en uit te breiden. Leden moeten minimaal 16 jaar oud zijn. Zijn ze jonger, dan zijn ze aspirantlid. Ook kun je begunstiger van de vereniging worden, maar dat ben je niet zomaar. Het bestuur moet daar eerst haar goedkeuring aan geven.

 

Op 1 september 2014 bestaat de vereniging dus 40 jaar. We vinden het leuk om dit jubileum samen met de leden van de club te vieren. Daarom gaan we op het eind van dit seizoen of aan het begin van het volgende seizoen samen iets doen. Uiteraard is daarbij ook de gelegenheid om te schaken.

Binnenkort horen jullie meer.

 

Namens het bestuur.

Rudy Frieswijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ot en Sientoernooi

 

 

Ot en Sien in het Scheepstrakabinet
Ot en Sien in het Scheepstrakabinet

 

Wie kent ze niet, de verhalen van Ot en Sien. Geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart en van illustraties voorzien door Cornelis Jetses. De verhalen gingen over de dagelijkse huiselijke zaken die zich afspeelden in Roden op het platteland van Drenthe. 

In Roden aan de Brink staat een beeld van het tweetal en een standbeeld van Hindericus Scheepstra.

Op 12 april werd in Roden het Ot en Sienschaaktoernooi gehouden. De organisatie van het toernooi was in handen van schaakclub Roden. Het toernooi werd gehouden in de oude Scheepstraschool waarin nu ook een klein museum “het Scheepstrakabinet” is gevestigd.

Henk van Hof en ik waren naar Roden gegaan om een leuk toernooi te spelen. Er waren 31 deelnemers. Een aantal dat niet tegenviel omdat er ook in Haren een toernooi was en de KNSB ook nog een wedstrijd had uitgeschreven. Volgende keer een andere datum en het aantal deelnemers zal ongetwijfeld nog hoger zijn. Aan de locatie zal het zeker niet liggen, die was geweldig. Er werd namelijk geschaakt in het Scheepstrakabinet en in 2 klaslokalen.

De opening werd verricht door Hans van der Laan, burgemeester van de gemeente Noordenveld. Hij onthulde daarbij een beeldje van Ot en Sien.

Het beeldje was de hoofdprijs en werd gewonnen door Otto Rubingh. Met zo’n voornaam Ot(to) ben je eigenlijk ook verplicht om het Ot en Sientoernooi te winnen. Otto speelde in de laatste ronde tegen de 11 jarige Jonas Hilwerda. Bij winst van Jonas zou hij kampioen zijn geworden. Het werd remise waardoor Jonas op de 2de plaats eindigde. Van hem zullen we in de toekomst zeker meer horen.

Henk begon met 2 nederlagen maar herstelde zich prima. Hij eindigde met 3,5 uit 7 op een gedeelde 13de plaats. Ik eindigde met 4 uit 7 op een gedeelde 9de plek.

Henk in diep gepeins
Henk in diep gepeins

 

 

 

 

 

Rapid Evans gambiet

Eindstand na r3 van het Evans gambiet rapid toernooi op 8 april 2014.

       Bp WP
1. Jan Wiebe 3.0 
2. Rudy   2.5 
3. John   2.0 
4. Boudewijn 1.5 
5. Henk   1.0 7.0
  Jan    1.0 5.0
  Ramon   1.0 4.0
8. Sjak   0.0 

Kalender

ma 10-03 Rochade - Lewenborg 2
di 11-03 r4..r6 Rapid kampioenschap
di 18-03 r7 Int.
di 25-03 Lewenborg 2 - Assen 4 + r8 Int.
di 01-04 Lewenborg 1 - Middelstum + r9 Int.
ma 07-04 ESG 3 - Lewenborg 2
di 08-04 Rapid gambiet opening
di 15-04 r10 Int.
di 22-04 Doorgeefschaak kampioenschap
di 29-04 r11 Int.
di 06-05 r7..r9 Rapid kampioenschap
ma 12-05 Roden - Lewenborg 1
di 13-05 Kampioenschap
di 20-05 Kampioenschap
di 27-05 Nog in te vullen

Uit de oude doos

Ruim 50 jaar geleden werd ergens in Groningen sinterklaas gevierd. Mijn zwager Henk mocht een verlanglijstje maken. Henk wist precies wat hij wilde hebben. Hij wilde schaakstukken van sinterklaas en wel de schaakstukken uit de winkel van Otto Bonsema. (Otto Bonsema is wel bekend bij vele sport- en voetballiefhebbers. Hij was o.a. trainer en speler van GVAV en Velocitas.)

Henk kwam elke dag langs de etalage van de winkel en zag de stukken daar staan. Om zeker te zijn dat hij de schaakstukken uit de etalage kreeg en geen andere zette hij de prijs op zijn verlanglijstje, 6 gulden en 95 cent.

Afgelopen week ging ik een partijtje schaken met mijn zwager. Onder de stukken in het doosje zat een keurig opgevouwen stukje papier. Het papiertje heeft er meer dan 50 jaar ingezeten. Henk had, als klein jongetje van 8 jaar, een stelling op papier gezet die veel indruk op hem had gemaakt en die ik jullie niet wil onthouden.  

Mat in 9

Opgave: Wit aan zet geeft mat in 9 zetten.