Kalender Lewenborg

	April 2016
vr 01	SISSA 6 - LB2
di 05	Interne competitie r9
di 12	Interne competitie r10
di 19	Interne competitie r11
	LB2 - JH Kruit
do 21	HSP/Veendam 3 - LB3
 	Staunton 3 - LB1 (gez.ronde Zuidlaren)
di 26	3e Clubavond, Rapid kamp.
		
	Mei 2016
di 03	Interne competitie r12
di 10	Interne competitie r13
di 17	Rapid met verplichte opening
	Evans gambiet ?
di 24	Playoff 1
di 31	Playoff 2
		
	Juni 2016
di 07	Laatste clubavond
di 07	
di 14	
di 28	

Schaakcompetitie na een ronde reeds voorbij voor SC Lewenborg

Onder deze titel verscheen een stukje van Hiddo Zuiderweg over onze schaakclub in de Lewenborger. Het wordt hier integraal overgenomen:

 

Doordat SC Ten Boer werd opgeheven kreeg schaakclub Lewenborg er enige leden bij, waaronder een paar sterke schakers. Het eerste team werd dan ook versterkt met drie verse krachten, waardoor het dit seizoen wederom een van de favorieten was om de eerste klasse van de Noordelijke schaakbond te winnen.

De competitieleider had in de eerste ronde de wedstrijd tegen de op rating als tweede geplaatste club het Kasteel uit Coevorden op het programma gezet. Dit werd een drama. Na vier uur spelen werden de Groningers met een 5,5-2,5 nederlaag naar huis gestuurd. Niemand kon zelfs zijn partij winnen. Hetzelfde scenario als vorig seizoen lijkt zich af te tekenen. In de eerste wedstrijd verliezen van de concurrent, die vervolgens ook alle andere wedstrijden wint. Er zijn alleen in theorie nog promotiekansen. Gelukkig werd er sportief revanche genomen door een paar weken later dezelfde club ook in eigen huis in de noordelijke beker met 2,5-1,5 te verslaan.

De tweede wedstrijd, in december, werd met 5-3 gewonnen van Haren/Oostermoer. In het nieuwe jaar stond Sissa 5 op het programma, een van de zwakke broeders in deze klasse en dat was te merken. De studentenploeg kreeg maar liefst met 7-1 om de oren. Alleen Hiddo Zuiderweg verloor aan het eerste bord. Door de twee achterop een volgende overwinningen staat Lewenborg op de tweede plaats.

Aan het zesde bord overspeelde voorzitter Rudy Frieswijk de voorzitter van de NOSBO, Roland Kroezen.

 

Zwart heeft net Dg5 gespeeld en dreigt nu mat. Wit kan dit het beste pareren met 1.Df3, maar dan wint zwart een pion met 1…exd4 2.Lxd4 Pxg2 3.Dxg2 Dxd2. Wit besloot het drastisch op te lossen met 1.g4??? Waarna zwart snel won: 1…h5 2.Df3 hxg4 3.hxg4 Dh4 en mat is onvermijdelijk: 4.Tdf1 Dh2+ 5.Kf1 Dh1+ 6.Dxh1 Txh1 mat.

Ook het tweede team van Lewenborg staat op de tweede plaats, twee punten achter koploper Roden 2. Tegen Leek 2 en Hoogeveen 2 werd gelijk gespeeld, Haren/Oostermoer 4 werd met 6-0 opgerold.

Het derde team van Lewenborg heeft nog maar twee wedstrijden gespeeld. Een ging verloren, de ander werd gewonnen.

Externe perikelen in de eerste week van 2016

Deze week werd er dinsdag zowel intern als  extern niet geschaakt. De ijzel maakte het onmogelijk om bij het Dok te komen. De externe wedstrijden tegen Middelstum en Hoogeveen zullen daarom op een later tijdstip moeten worden ingehaald.

Het eerste team van Lewenborg trad afgelopen vrijdag aan tegen SISSA 5

Op papier (ratingcijfers) zou dat een gemakkelijke overwinning moeten worden. Lewenborg trad met 2 invallers aan tegen SISSA. Klaas en Jan Wiebe werden vervangen door Boudewijn en Rudy.

De voorzitter van schaakclub Lewenborg speelde tegen de voorzitter van de NOSBO, Roland Kroezen. De partij duurde slechts 18 zetten waarna het 1-0 voor Lewenborg was. Na afloop kwam er bij het analyseren van de partij een jeugdlid kijken. Deze talentvolle “wijsneus” vond overal betere zetten dan in de partij werden gespeeld. Er werd vooral gekeken naar de verdediging na zet 16 (Dg5) van zwart. Roland speelde hier g4 maar was g3 niet beter??

PGN

De tegenstander van Piet gaf een stuk weg, Ramon bekroonde een schitterende koningsaanval met een vol punt en Albert won eveneens. Zo stond het al snel 4-0.

De tegenstander van Boudewijn was vergeten dat hij moest schaken. Hij kwam pas tegen 9 uur opdraven en begon met een uur achterstand op de klok. Boudewijn was de betere in het  positiespel en won verdiend. Bleven de 3 hoogste borden over, Aldert-Jan, Roy en Hiddo. Ik zag niet goed wat er in de partij van Aldert-Jan gebeurde maar aan de reactie van de tegenstander te zien blunderde die een stuk weg. Roy stond 2 pionnen achter. Met voor beide spelers nog maar een paar minuten op de klok bewees Roy weer eens dat hij een uitstekende tactische speler is. Hij won overtuigend  en bracht de stand op 7-0.

Alle ogen waren nu gericht op Hiddo. Hiddo had Koning en toren tegen Koning toren en pion. De koning van Hiddo kon niet meer bij de verdediging komen en daarmee was de eer gered voor SISSA. 

De volledig uitslag:
  SISSA 5       1489 - Lewenborg      1772 1 - 7
1. Stefan Schermann     - Hiddo Zuiderweg   1882 1 - 0
2. Fedde Kramer       - Aldert-Jan Grashuis 1883 0 - 1
3. Jorn Torenbosch      - Roy Bons      1773 0 - 1
4. Johan Visser     1647 - Ramon Middeljans  1857 0 - 1
5. Jeroen Roelfs    1652 - Boudewijn Hoogeboom 1643 0 - 1
6. Roland Kroezen    1599 - Rudy Frieswijk   1687 0 - 1
7. Simon Visscher    1382 - Piet Beetsma    1725 0 - 1
8. Chiel van Huissteden 1167 - Albert Prins    1724 0 - 1

Kerstcadeaus of een verlate Sinterklaas op het Chess festival?

Dit jaar heb ik me maar weer eens aangemeld voor het eindejaar schaakfestival, tegenwoordig het Chessfestival Groningen geheten. Wat is er eigenlijk mis met de naam Schaakfestival? Ondanks dat de organisatie weer flink haar best heeft gedaan, o.a. met een fraai vormgegeven nieuwe website, een extra vierkampen toernooi, vielen me toch wat dingetjes op:

 • De partijen van de toppers zijn moeilijk te volgen door het ontbreken van demonstratieborden. Computer technisch mag dat toch geen probleem zijn? De naambordjes ontbraken, ik heb dus geen idee naar wie ik zit te kijken, wat ook iets over mijn interesse in topschaak zegt.
 • De toiletten konden niet gebruikt worden ivm verbouw, buiten staat een noodtoilet. Aangezien (mannelijke?*) schakers niet de meest hygiënische mensen zijn voorspel ik een griezelige epidemie. Ik schud mijn tegenstanders niet meer de hand.
 • De tweekamp gaat tussen ene Ernst en van Foreest. Achterhoede spelers en geen klinkende namen.
 • Er doen ieder jaar meer kinderen aan mee. De jongsten komen nauwelijks boven de tafel uit en met een rating van 875 spelen ze menig volwassene van het bord. Misschien wordt het tijd voor een apart jeugdtoernooi op een alternatieve speelplek, bijvoorbeeld Monkey Donkey of McDonalds. Tevens stel ik een quotum voor: maximaal 10% van de deelnemers mag jonger zijn dan 15 jaar.

Mijn partijen:

Met 2 ½ uit drie werd ik eerste in de poule. Dat ging alles behalve zonder slag of stoot. De eerste partij speelde ik tegen een tegenstander die steevast binnen 10 seconden zette. De man eindigde met meer tijd dan waar hij mee begon volgens mij. Dat maakte me nerveus. Waarschijnlijk hierdoor vergat ik dat ik nog recht had op een half uur bedenktijd. Dat halve uur kreeg je na 40 zetten als de tijd (90 min. + 30 sec/zet) op was. Ik heb dus telkens gezet binnen de reguliere tijd en miste de bonus. Er ontstond na een Engelse opening, zoals zo vaak, een saaie stelling op het bord. Ik verveelde en ergerde me aan het feit dat ik toch weer voor C4 etc had gekozen en bood remise in een volkomen gelijkwaardige stelling. Helaas vergezelde ik mijn remisebod met een erg matige zet die tot pionverlies leidde. Enkele zetten daarna op de 33 zet ontstond de volgende stelling en kon ik eigenlijk opgeven:

Ik sta én een pion achter en door het eenvoudige Pxf3, Pxf3, Pe4 zou ik nog een pion verliezen en de partij, lijkt me. Mijn tegenstander volhardde gelukkig in a tempo zetten, miste de eenvoudige combinatie en speelde Lf7. Vele zetten later ontstond de volgende stelling:

Diagram 2: Vertel me maar hoe het staat? Ik was inmiddels in tijdnood geraakt en koos er voor desnoods mijn paarden op te offeren voor zijn pionnen en af te wikkelen naar een eindspel van paard en loper tegen koning. Ik kon me niet voorstellen dat mijn tegenstander deze eindspeltechniek beheerste. Ik weet het, allemaal niet professioneel, wellicht zijn stom, laf en onverstandig betere benamingen. Realiseer je wel dat ik na 40 jaar schaken mijn maximale rating heb behaald van 1575. Mijn tegenstander was zo vriendelijk wat onnauwkeurig te spelen (zelfde leeftijd, zelfde rating, dus…) en werd het na 73 zetten remise.

Tweede partij: Met het schaamrood op de kaken moet ik vermelden dat ik in deze totaal verloren stelling een zet of vijf had doorgespeeld. Ik had erg lang een paardoffer voorbereid. Ik voelde aan dat het niet kon maar wilde het toch proberen. Soms wil ik mijn eigen ongelijk op het bord zien. Tevens moet ik er bij vermelden dat mijn tegenstander in grote tijdnood zat. Hij schonk me de partij door Dxf5 te spelen waarna Txg2 damewinst opleverde. Mijn tegenstander trok wit weg, wat had ik het met hem te doen. Toen hij 20 zetten later opgaf heb ik me dan ook oprecht verontschuldigd. Ten slotte de laatste partij. Om zeker te zijn van de vierkampzege moest ik winnen. Bij remise was ik afhankelijk van het andere bord. Ik speelde tegen de nummer laatst, wel de man met de hoogste rating. Het werd mijn beste partij. Ik kon me zelf een onnauwkeurigheid veroorloven maar mijn aanval was te lastig voor hem. Zie diagram 4.

Ik speelde 35 Lxd6 – Dxd5, 36 cxd – Pe7, 37 Te1 – Tf7, 38 Pg5 – Tg7 en na 39 Le5 gaf de man op. 2 ½ punten, waarvan 1 ½ geschonken uit 3, geen gek resultaat.

Onze clubgenoten dan:

Henk van ’t Hof speelde niet onverdienstelijk en haalde 1 ½ uit 3,

Ramon Middeljans werd na een treurig verloren eerste partij met 2 punten keurig 2e.

Oud lid Tomek Hertig werd ongeslagen eerste.

*nog even terug komen over de hygiëne van schakers. De gemiddelde schaker is te dik, ruikt naar drie weken ongewassen oksel zweet, vermengd met langzaam wegrottende etensresten die in zijn trui, lichaamsplooien en onder zijn nagels te vinden zijn. Herkent u zich hierin, doe er wat aan. Herkent u zich hier niet in, zoek dan hulp. Ik vraag me af waarom dit niet geldt voor de vrouwelijk schakers? Wie kan me dit verschil uitleggen. Graag een discussie.

Ten slotte nog even een tip. Je hebt voetballende schakers, basketballende, harlopende schakers en waarschijnlijk nog wel meer schakers die een sport combineren. SV lewenborg heeft een schaker die zijn sport met het paardenraces combineert. Peter Delis is eigenaar van stal PayDay. Kijk eens rond op zijn website stalpayday.nl of meld je aan voor zijn nieuwsbrief. Mensen met geld kunnen zelfs deelnemen aan een van zijn vele projecten.

Fijne dagen

Johan