Lewenborg 2 weer medekoploper

Lewenborg 2 is na een overwinning op Sissa 6 weer medekoploper geworden in de 2de  klasse B.  De koppositie wordt gedeeld met Roden 2 maar op bordpunten staat Lewenborg bovenaan. Lewenborg heeft 25,5 tegen 22,5 voor Roden.

Met nog 1 wedstrijd te gaan doen we nog steeds mee voor het kampioenschap.

Tegen de dames van SISSA werd het een 4,5-1,5 overwinning. John verloor, Rudy speelde remise en Douwe, Jan Drolinga, Johan en Boudewijn wonnen hun partij.

Zelf speelde ik een leuke partij tegen Sophie Welling. Er kwam veel rekenwerk bij kijken met  veel combinatiemogelijkheden. Uiteindelijk werd na 36 zetten tot remise besloten.

 

PGN

Spelen tegen Sissa 6 betekent niet alleen een dame achter het bord, maar tevens een blauwe of groene dame op het bord, zoals hier te zien is:

Sissa 6 - Lewenborg 2

 

 

 

Kalender Lewenborg

	April 2016
vr 01	SISSA 6 - LB2
di 05	Interne competitie r9
di 12	Interne competitie r10
di 19	Interne competitie r11
	LB2 - JH Kruit
do 21	HSP/Veendam 3 - LB3
 	Staunton 3 - LB1 (gez.ronde Zuidlaren)
di 26	3e Clubavond, Rapid kamp.
		
	Mei 2016
di 03	Interne competitie r12
di 10	Interne competitie r13
di 17	Rapid met verplichte opening
	Evans gambiet ?
di 24	Playoff 1
di 31	Playoff 2
		
	Juni 2016
di 07	Laatste clubavond
di 07	
di 14	
di 28	

Schaakcompetitie na een ronde reeds voorbij voor SC Lewenborg

Onder deze titel verscheen een stukje van Hiddo Zuiderweg over onze schaakclub in de Lewenborger. Het wordt hier integraal overgenomen:

 

Doordat SC Ten Boer werd opgeheven kreeg schaakclub Lewenborg er enige leden bij, waaronder een paar sterke schakers. Het eerste team werd dan ook versterkt met drie verse krachten, waardoor het dit seizoen wederom een van de favorieten was om de eerste klasse van de Noordelijke schaakbond te winnen.

De competitieleider had in de eerste ronde de wedstrijd tegen de op rating als tweede geplaatste club het Kasteel uit Coevorden op het programma gezet. Dit werd een drama. Na vier uur spelen werden de Groningers met een 5,5-2,5 nederlaag naar huis gestuurd. Niemand kon zelfs zijn partij winnen. Hetzelfde scenario als vorig seizoen lijkt zich af te tekenen. In de eerste wedstrijd verliezen van de concurrent, die vervolgens ook alle andere wedstrijden wint. Er zijn alleen in theorie nog promotiekansen. Gelukkig werd er sportief revanche genomen door een paar weken later dezelfde club ook in eigen huis in de noordelijke beker met 2,5-1,5 te verslaan.

De tweede wedstrijd, in december, werd met 5-3 gewonnen van Haren/Oostermoer. In het nieuwe jaar stond Sissa 5 op het programma, een van de zwakke broeders in deze klasse en dat was te merken. De studentenploeg kreeg maar liefst met 7-1 om de oren. Alleen Hiddo Zuiderweg verloor aan het eerste bord. Door de twee achterop een volgende overwinningen staat Lewenborg op de tweede plaats.

Aan het zesde bord overspeelde voorzitter Rudy Frieswijk de voorzitter van de NOSBO, Roland Kroezen.

 

Zwart heeft net Dg5 gespeeld en dreigt nu mat. Wit kan dit het beste pareren met 1.Df3, maar dan wint zwart een pion met 1…exd4 2.Lxd4 Pxg2 3.Dxg2 Dxd2. Wit besloot het drastisch op te lossen met 1.g4??? Waarna zwart snel won: 1…h5 2.Df3 hxg4 3.hxg4 Dh4 en mat is onvermijdelijk: 4.Tdf1 Dh2+ 5.Kf1 Dh1+ 6.Dxh1 Txh1 mat.

Ook het tweede team van Lewenborg staat op de tweede plaats, twee punten achter koploper Roden 2. Tegen Leek 2 en Hoogeveen 2 werd gelijk gespeeld, Haren/Oostermoer 4 werd met 6-0 opgerold.

Het derde team van Lewenborg heeft nog maar twee wedstrijden gespeeld. Een ging verloren, de ander werd gewonnen.

Externe perikelen in de eerste week van 2016

Deze week werd er dinsdag zowel intern als  extern niet geschaakt. De ijzel maakte het onmogelijk om bij het Dok te komen. De externe wedstrijden tegen Middelstum en Hoogeveen zullen daarom op een later tijdstip moeten worden ingehaald.

Het eerste team van Lewenborg trad afgelopen vrijdag aan tegen SISSA 5

Op papier (ratingcijfers) zou dat een gemakkelijke overwinning moeten worden. Lewenborg trad met 2 invallers aan tegen SISSA. Klaas en Jan Wiebe werden vervangen door Boudewijn en Rudy.

De voorzitter van schaakclub Lewenborg speelde tegen de voorzitter van de NOSBO, Roland Kroezen. De partij duurde slechts 18 zetten waarna het 1-0 voor Lewenborg was. Na afloop kwam er bij het analyseren van de partij een jeugdlid kijken. Deze talentvolle “wijsneus” vond overal betere zetten dan in de partij werden gespeeld. Er werd vooral gekeken naar de verdediging na zet 16 (Dg5) van zwart. Roland speelde hier g4 maar was g3 niet beter??

PGN

De tegenstander van Piet gaf een stuk weg, Ramon bekroonde een schitterende koningsaanval met een vol punt en Albert won eveneens. Zo stond het al snel 4-0.

De tegenstander van Boudewijn was vergeten dat hij moest schaken. Hij kwam pas tegen 9 uur opdraven en begon met een uur achterstand op de klok. Boudewijn was de betere in het  positiespel en won verdiend. Bleven de 3 hoogste borden over, Aldert-Jan, Roy en Hiddo. Ik zag niet goed wat er in de partij van Aldert-Jan gebeurde maar aan de reactie van de tegenstander te zien blunderde die een stuk weg. Roy stond 2 pionnen achter. Met voor beide spelers nog maar een paar minuten op de klok bewees Roy weer eens dat hij een uitstekende tactische speler is. Hij won overtuigend  en bracht de stand op 7-0.

Alle ogen waren nu gericht op Hiddo. Hiddo had Koning en toren tegen Koning toren en pion. De koning van Hiddo kon niet meer bij de verdediging komen en daarmee was de eer gered voor SISSA. 

De volledig uitslag:
  SISSA 5       1489 - Lewenborg      1772 1 - 7
1. Stefan Schermann     - Hiddo Zuiderweg   1882 1 - 0
2. Fedde Kramer       - Aldert-Jan Grashuis 1883 0 - 1
3. Jorn Torenbosch      - Roy Bons      1773 0 - 1
4. Johan Visser     1647 - Ramon Middeljans  1857 0 - 1
5. Jeroen Roelfs    1652 - Boudewijn Hoogeboom 1643 0 - 1
6. Roland Kroezen    1599 - Rudy Frieswijk   1687 0 - 1
7. Simon Visscher    1382 - Piet Beetsma    1725 0 - 1
8. Chiel van Huissteden 1167 - Albert Prins    1724 0 - 1