Magnus: de documentaire

De docufilm "Magnus" is voor niet-schakers een interessante film over Magnus Carlsen, van kind tot de verovering van het wereldkampioenschap op Anand. Vooral de beelden met zijn familie (erg belangrijk voor hem) en de gekte in India zijn leuk om te zien. Voor degenen die Magnus een beetje volgden is 85% van de info in de film wel bekend. En er ontbreekt nogal wat. Er wordt niet vermeld dat Magnus als kind een tijdje gestopt is met schaken. Er wordt niets gezegd over de tijdelijke samenwerking met Kasparov en wat diens invloed geweest is. Ook wordt er nauwelijks ingegaan waarom zijn vader zijn baan opzegde om met Magnus de wereld over te reizen. Ook het aspect van zijn goede fysieke conditie, misschien een reden dat hij veel partijen in het verre eindspel wint, wordt niets gezegd. Ook niets over de organisatie van zijn team (wie heeft gezorgd voor al die sponsoren? Wel komt zijn trainer Hammer aan het woord, ook een Noorse topschaker. En wat betekende zijn prestaties voor het Noorse schaakleven? Verder wordt Anand weggezet als iemand die alleen maar met behulp van de computer goed kan schaken. Ik zie Anand als iemand die (net als Carlsen in de film) ook een zeer goede intuïtie heeft. Aan het eind wordt nog gezegd dat Carlsen de hoogste ranking ooit heeft behaald. Dat is natuurlijk onzin, er zijn meer mensen die 1e op de wereldranglijst hebben gestaan. Bedoeld wordt de hoogste rating ooit. Ondanks de omissies toch een interessante film.Cijfer: 7,5. Verder zijn de prijzen voor de koffie bij ForumImages schandalig: 2,80 voor een kopje (wel een klein bitterkoekje er bij). Alleen in Siena heb ik recentelijk meer betaald.

Schaakfestival Groningen

Aan het jaarlijkse schaaktoernooi rond de kerst deden dit jaar 7 Lewenborgers mee. Ramon behaalde de eerste plaats in de Compact-B groep !

  B/C Groep   	Bp Ro	 TPR W-We Wp	 Sb  r1 r2 r3 r4 r5 r6 r7 r8 r9
23 Kompaan, Rick	5.0 1666 1815 +1.52 43.0 21.0 ½	 0 1 ½ 0 1 1 ½ ½
31 Pouw, Marcel	    4.5 1877 1694 -1.47 41.5 19.0 ½	 ½ 1 ½ ½ ½ 0 1 0

  Compact B	    Bp Ro	 TPR W-We Wp	 Sbr r1 r2 r3 r4 r5		
1 Middeljans, Ramon	4.5 1814 2248 +2.47 16.0 14.8 1	 ½ 1 1 1
30 Dijkhuizen, Klaas	2.0 1877 1724    13.5 4.8 =	 ½ ½ 0 ½

  Compact C      Bp Ro	 TPR W-We Wp	 Sbr r1 r2 r3 r4 r5	
11 Hoogeboom, Boudewijn	3.0 1585 2467 +0.61 15.5 7.5 1	 1 0 1 0
32 Schut, Jan	    2.0 1616 1472 -0.57 11.5 3.5 0	 - 1 1 0

  Compact D      Bp Ro	 TPR W-We Wp	 Sbr r1 r2 r3 r4 r5	
40 Luxema, Jouke	1.0 905 170 -0.83 9.5	 0.0 0	 0 1 - 0	


Ramon met de eerste prijs van compact B

Lewenborg goed uit de startblokken

Net als vorige twee seizoenen is Lewenborg favoriet voor de eerste plek in de eerste klasse van de Noordelijke Schaakbond. Verschil is echter dat er nu geen mede-favoriet is. Lewenborg heeft gemiddeld meer dan 100 elopunten meer dan de nummer 2 op papier, de Groninger Combinatie. In de eerste wedstrijd, tegen Veendam liet het team er dan ook geen gras over groeien. De uitwedstrijd werd met maar liefst 7,5-0,5 gewonnen. Alleen aan het laatste bord speelde de sterkste Veendammer (men had voor een tactische opstelling gekozen) remise tegen Albert Prins. Aldert-Jan Grashuis won met een fraai mat in 14 zetten. In het Spaans verzuimde zijn tegenstander 9…Le6 te spelen, en speelde in plaats daarvan 9….Le7 om te kunnen rokeren. Hij kwam van een koude kermis thuis.

 

Grashuis speelde hier: 10.Pxf7! Kxf7 11.Dh5+ Ke6 12. Te1+ Kf6 13.Lg5+ Kf5 14.g4 mat Ook de tweede wedstrijd werd met 7,5-0,5 gewonnen. Assen kende een aantal invallers, maar deed het tot een uur voor tijd niet onverdienstelijk. Daarna kwamen de extra elopuntjes boven drijven en werden mindere stellingen toch nog gewonnen door de Lewenborgers. Een voorbeeld hiervan is in het diagram hieronder te zien.

 

Hiddo Zuiderweg had net een toren tegen paard en pion geofferd en meteen ging zijn tegenstander, Abedin Hey, in de fout: 1.e6? fxe6 2.Txe6?? c3! En wit moet een toren geven om de pion tegen te houden. In de interne competitie, die elke dinsdagavond in het Dok wordt gehouden, staat Marcel Pouw boven aan. Er zijn nog een paar rondes te spelen in de eerste periode, zodat ook Klaas Dijkhuizen en Hiddo Zuiderweg nog volop kansen hebben. Populair is af en toe het Boedapester gambiet. Piet Beetsma won snel van Sjak Rijploeg.

 

Zwart trok zich niets aan van de aangevallen loper en speelde: 1…Pgxe5 2.Pxe5 Pxe5 3.axb4 Pd3 stikmat!

N.B.: Dit artikel is naar de Lewenborger gestuurd.

Barbecue bij Johan

Zaterdag 18 juni werd het kampioenschap van het tweede team in de tweede klasse B van de Nosbo gevierd met een barbecue bij Johan thuis. Daarmee werd de traditie van de midzomerschaakavond voortgezet die al vele malen bij Sjak en twee jaar geleden bij Jacob werd gehouden. Ditmaal had Johan het initiatief genomen, omdat hij tevens kan vieren dat hij zijn huis heeft verkocht. Hoewel Johan zelden serieus genomen kan worden, had hij zijn gastheerschap heel ernstig opgevat: de benodigde hoeveelheden vlees en drank, verse groente, stokbrood, huzarensalade en overige benodigdheden waren tot in de puntjes verzorgd. 

 

 

De meeste deelnemers kwamen op de fiets; zelfs Siemen Visser, die onlangs nog met een spetterend feest in Engelbert zijn 75ste verjaardag heeft gevierd, kwam heel sportief met Ramon en Aldert Jan mee fietsen! Op de vraag hoe Siemen, bekend van het loopplankgambiet, kan meedoen zonder lid te zijn van Lewenborg antwoordde hij dat hij zich als aspirant-erelid gaat aanmelden.

 

 


Een barbecue voor schakers is natuurlijk niet denkbaar zonder dat er geschaakt wordt. Met dank aan Jan Schut hadden we de schaakspullen uit Lewenborg tot onze beschikking. Toen de geur van geroosterd vlees zich door de tuin verspreidde, kwamen de schaakborden op de tafels naast de borden met het vlees, stokbrood en salade. We begonnen een heuse competitie rapid-schaak gevolgd door Fischer-random-schaak.

 

Daarna begon het te regenen en verplaatste het gezelschap zich naar binnen. Daar serveerde Johan koffie aan wie dat wilde. Vervolgens stond een schaakquiz op het programma. Deze werd door Johan voorgelezen en zorgde voor veel verwarring omdat elke vraag meteen werd gevolgd door een stortvloed van commentaar: te moeilijk, dubbelzinnig, onduidelijk of anderszins ongeschikt. Maar dankzij de voortvarende aanpak van Johan werden er toch antwoorden genoteerd en paarsgewijs winnaars vastgesteld. Daarna werden de garnalen geserveerd die geleverd waren door Jacob, die er zelf niet bij kon zijn. Ondertussen ontdekte ik een fles goede wijn die afkomstig bleek te zijn van Ramon. Vervolgens stond een ronde Schaak-anekdotes op het programma. Hierin nam Hiddo al snel de leiding. Dankzij een lange staat van dienst in de Groninger schaakwereld had hij ontmoetingen gehad met bijzondere en soms ook merkwaardige schakers, die aanleiding waren voor vele anekdotes. Hiddo was ook de auteur van de ludieke schaakquiz die vervolgens door Johan werd voorgelezen en die voor grote hilariteit zorgde. Hoewel Hiddo nog maar kort lid is van onze vereniging wist hij verbazend veel over de geschiedenis van Lewenborg in zijn quiz te stoppen. Daarna werd er nog gesnelschaakt, waarbij Aldert Jan bijzonder goed op dreef was. Hij werd slechts verslagen door Johan, die hem door de klok wist te jagen.

 

Als schakers een feestje vieren kan het behoorlijk chaotisch worden, maar zo nu en dan wordt er ook iets opgeruimd, en na afloop wordt de zaak redelijk netjes achtergelaten. Het midzomeravond-schaakfeest bij Johan was een groot succes en voor herhaling vatbaar, al zal dat niet meer in hetzelfde huis kunnen. In het nieuwe huis van Johan misschien?

Henk van Hof wint prijs in Eemsmond toernooi

Op zaterdag 9 april werd in Delfzijl het 47e Eemsmondschaaktoernooi georganiseerd door schaakclub DAC (Delfzijl Appingedam Combinatie). Het hotel-restaurant De Boegschroef met uitzicht op de haven was ook dit jaar de sfeervolle locatie voor dit toernooi. Het wordt gehouden in de vorm van een zeskampen rapid, met dit jaar 42 spelers. Henk van Hof won in groep E de eerste prijs. Zelf eindigde ik als 5e in groep B. Voor een volledig verslag met uitslagen: zie deze link.

Henk (links) wacht buiten op de volgende ronde