BSK Groningen

Zaterdag 10 februari werd het Basisscholenkampioenschap van Groningen (stad) in het Dok gehouden. Er waren ongeveer 100 deelnemers. Een verslag van het toernooi en de eindstand is hier te vinden.

BSK Lewenborg 2018
BSK Lewenborg 2018

Simultaan Erik Hoeksema

Lewenborgers weren zich kranig bij simultaan Erik Hoeksema.

In de tuinzaal van Humanitas werd zaterdag 13 januari een schaaksimultaan gehouden door IM Erik Hoeksema. Tegen 23 schakers werd de strijd geleverd en na 3,5 uur kwam de mooie stand van 20 uit 22 op het bord, een zeer knappe prestatie. Johan Klinkhammer wist na een fraaie aanvalspartij als enige zijn partij te winnen. Onze Lewenborgers Boudewijn Hoogeboom en Mario van der Raad hielden knap stand en scoorden beiden een remise. Hieronder staan de beide partijen.

 

Erik - Mario
Erik aan het bord van Mario

 

De beste wensen

Het bestuur wenst iedereen een goed en gelukkig nieuwjaar. In de kerstvakantie hebben enkele clubleden meegedaan aan het schaakfestival. De eindscore's waren:

Groep Speler   Bp N Ro  TPR  W-We
BC  Boudewijn 4 8 1627 1848 +2.09
CMP-B Aldert-Jan 3 5 1928 1921 -0.04
   Roelof   3 5 1759 1670
CMP-C Jan S.   3 5 1593 1784 +0.77 
CMP-D Jouke   0 5 

Op 9 januari is de eerste clubavond in het nieuwe jaar.

Hiddo wint Drachtster schaaktoernooi

Op zaterdag 9 december werd in Drachten een schaaktoernooi gehouden voor zowel clubschakers als thuisschakers. Deze wintereditie werd gespeeld volgens een nieuwe formule: in plaats van 7 ronden rapid schaak waren er 6 ronden rapid schaak (van 20 minuten per persoon per partij), gevolgd door 3 ronden snelschaak volgens het knock-outsysteem. 

Hiddo met zwart in zijn laatste partij, tegen Jan Anne Hogendorp
Een verslag met gedetailleerde uitslagen is te vinden op de site van de Drachtster Schaakclub: 
https://schaaktoernooi.dscdrachten.nl/2017/09/11/uitslagen-2/

Interview met Albert

De weg van een Boerster bibliothecaris naar sv. Lewenborg.

Ik had een telefonisch praatje met Albert Prins.

Albert speelt dik twee jaar bij Lewenborg.

Hij is geboren in Baarn, en zijn Nedersaksisch stemgeluid is te verklaren uit opgroeien in Emmen en Coevorden, waarna hij woonde in Stad en Ten Boer.

Schaken leerde Albert van zijn vader, onder meer in een zomerhuisje in Katwijk, waar in 1958 al Duitse toeristen passeerden die over hun schaakfiguren (Schachfiguren) op het bord, of achter het bord gniffelden, zo herinnert hij zich één der eerste partijen.

schaken als deel van het leven

Sinds de eerste schaakclub is hij nooit meer zonder geweest.

De eerste was het Kasteel in Coevorden. Toen hij in Stad eerst Frans (hij haalde een tweedegraads lesbevoegdheid) en later de Bibliotheek- en Documentatie Academie (BDA) deed, speelde hij in de voormalige schaakclub Helpman.

Toen Albert in 1976 in Ten Boer ging wonen werd hij lid van de plaatselijke club. Ze hadden toen zo’n 15 leden wat er later nog even wat meer geweest zijn. De trek in die jaren van de steden naar het platteland door jonge gezinnen zal hiervan wel de verklaring zijn.

Met de daling van het aantal clubschakers zijn diverse clubs de laatste 10 jaar in de problemen gekomen. Zo verging het ook Ten Boer en Lewenborg. Albert hoorde er van op dat wij het wel eens over Ten Boer hadden gehad. Maar door een paar nieuwe leden leken we dat even te kunnen uitstellen. Voor de Boersters gold dat niet. Nu is Lewenborg de club met een van de grootste interne competitie in Stad en omgeving.

Het bevalt hem heel goed in Lewenborg. Wel jammer dat de koffie zover weg is. Albert loopt niet zo heel stabiel meer door wat evenwichtsproblemen en legt nu (bijna) iedereen waar hij tegen speelt uit dat hij geen twee drankjes kan halen. We zouden nog eens weer over koffie in de speelzaal kunnen praten.

Rond de tijd dat Albert als medewerker van de Universiteitsbibliotheek werd gepensioneerd, begon hij in 2006 zijn eigen schaaksite: Alberts SchaakBlog. Zonder wachtwoorden kan iedereen daar anekdotes, uitslagen en andere wetenswaardigheden zien. Albert vindt de clubsite wat te hoogdrempelig met die wachtwoorden.

Iedereen moet maar eens op de site van Albert Prins kijken.

http://albertsschaakblog.blogspot.nl/

Sjak Rijploeg