Versterking uit Ten Boer

Zoals eerder gemeld heeft schaakclub Lewenborg versterking gekregen van spelers uit Ten Boer. Eén van deze spelers is Piet Beetsma. In de derde ronde heeft hij laten zien dat hij tegen de beste spelers van Lewenborg is opgewassen. Speelde hij in de eerste ronde al remise tegen Roy Bons, in de derde ronde wint hij met wit van clubkampioen Ramon Middeljans. Terwijl Ramon vanuit een Aljechin-verdediging een aanval begint op de koningsstelling, komt Piet Beetsma met twee torens via de h-lijn tot een aanval op de zwarte koningsstelling die al snel beslissend blijkt. Zie hier het verloop van de partij:

PGN

Wijkkrant Lewenborg

Schaakseizoen is weer gestart

(Gepubliceerd in de wijkkrant september 2015)

Na ruim twee maanden rust, is schaakclub Lewenborg weer van start gegaan. Op de eerste dinsdag van september werd begonnen met een rapidtoernooi, waarbij de spelers 25 minuten bedenktijd per persoon kregen. Er werden maar liefst zeven nieuwe spelers verwelkomd in het Dok, waarvan enkele van de recent opgeheven club uit Ten Boer. Het toernooitje werd gewonnen door Jan-Wiebe van Veen en clubkampioen Ramon Middeljans. Beiden behaalden drie punten uit evenzovele wedstrijden. 

Een week later was de eerste avond van de interne competitie. Het regende remises, blijkbaar waren veel spelers aan elkaar gewaagd.  Maar niet alle remises zijn saai. In de partij tussen Sjak Rijploeg en Harm Buter stond na zo’n 40 zetten de onderstaande stelling.

Rijploeg had lange tijd een pion voorgestaan en diverse malen de winst gemist en dacht nu opnieuw een pion voor te komen met 1.Pxd5?! Nemen kan namelijk niet, want dan wordt zwart mat gezet met 2.Tc8. Maar Buter riposteerde met 1…Lxd4, waarna de partij remise is. De koning heeft op g7 weer een vluchtveld, terwijl beide stukken in staan. Wit kan nog 2.Pxe7 als desperado proberen, maar dan doet zwart hetzelfde met 2….Lxe3. Toch blijft wit dan nog een pion voor met 3.Pxg6+ fxg6 4.fxe3. Het toreneindspel zal echter wel remise zijn.

De titel van dit stuk zegt dat het schaakseizoen weer van start is gegaan. Daarmee wordt het clubleven bedoeld, want er kan het hele jaar door geschaakt worden. Diverse Lewenborgers deden mee aan het zomerschaak in café Atlantis, enkelen speelden een toernooi in het buitenland. Boudewijn Hoogeboom, een van de verrassingen van het afgelopen jaar, deed het verdienstelijk in het Atlantis toernooi. Tegen Van der Meiden, een veel hoger ingeschatte speler, won hij een prachtige partij.

Atlantis toernooi
van der Meiden - Hoogeboom

Van der Meiden (met Wit) had een stuk geofferd en staat nu gewonnen, met de zwarte koning in het midden. Maar hij koos echter voor het winnen van de kwaliteit, de kracht van de zwarte vrijpion onderschattend. 

21.Dxd7? Txd7 22.Txh8 d3 23.Lg4 Td6 24.f3 Pf6 25.Td1 Pxg4 26.hxg4 Kd4 27.Txh7 Tg6 28.Th1 Lg5 29.g3 Le3+ 30.Kg2 Txb6 31.Tb1 Tc6 32.Thf1 Tc2+ 33.Kh3 d2 34.Tfd1 Kd3 35.g5 Ke2 36.Kg4 Tc1 0–1

 

 

 

Gemiste kansen

Vanaf het moment dat ik bij Lewenborg speel, is Roy altijd een duchtige tegenstander geweest. Van de 9 partijen die we gespeeld hebben heb ik door een merkwaardig toeval via de onverbiddelijke logica van het indelingsprogramma slechts 1 keer wit gehad. Omdat Roy met wit tegen mij meestal 1.e4 speelt en ik daarop met 1...c6 antwoord, hebben we al vaak een variant van de Caro Kann op het bord gehad. Meestal wist Roy met een intimiderende pionnenopmars op de koningsvleugel mij te overrompelen en de partij moeiteloos te winnen. Door schade en schande leerde ik hoe ik me daar het beste tegen kon verdedigen, maar slechts één maal heb ik daarmee remise weten te behalen.

 

Onlangs kwamen we weer in een inmiddels vertrouwde stelling terecht, waarin Roy voortvarend de pionnen op de koningsvleugel opspeelde. Ditmaal wist ik de pionnenopmars tot staan te brengen en kreeg zelfs een kansrijke stelling op het bord. En terwijl ik de klok goed in de gaten hield kreeg ik tot drie maal toe de kans om een beslissend voordeel te behalen. De risico's die hiermee verbonden waren kon ik niet goed overzien en daarom heb ik drie maal een kans laten liggen. Maar, achteraf, met behulp van Fritz, zijn ze wel mooi om te laten zien. Het gaat om de zetten 29, 32 en 36.

 

Een vertoning van gemiste kansen lijkt nogal negatief. Maar ik zie het positief. in de eerder gespeelde partijen tegen Roy wist ik geen kansen te creëren. Hier heb ik tenminste drie kansen gehad. Het benutten van die kansen is weer een volgende stap.  

 

 

PGN

Genade

Het is altijd leuk om een partij te publiceren waarin je na mooi, solide, foutloos spel wint. Of na een fantastisch Dame offer, of na lange strijd, of na tijdnood, of.....

Helaas is mij dat niet gegund. Winnen op zich is al een belevenis.

Afgelopen dinsdag was me beloofd tegen Siemen te spelen. Mijn partijen tegen Siemen zijn altijd bijzonder. Mooie, niet al te lange partijen, vol elan gespeeld, vergezeld door geluiden die Siemen uit zijn verschillende lichaamsopeningen weet te produceren. Vaak win ik, alhoewel ik meestal wel langs afgronden moet manoeuvreren.

Edoch, zijn broer, ook niet de minste, annuleerde de partij en liet me tegen hem spelen.

Het werd een ramp. Ik had me verheugd op een Boedapester variant. Tjipko speelde zelfverzekerd en jammergenoeg voor mij alleen maar hele goede zetten.

Toen ik na de laatste zet in plaats van op te geven om genade smeekte schonk Tjipko me een minzaam glimlachje, stond op en deed zijn ding, alsof de partij niet gespeeld was. Als lucht voelde ik me, heel klein.

de zetten:

1. d4 Pf6 2. c4 e5 3. dxe5 Pg4 4. e6 Lb4+ 5. Ld2 Df6 6. exf7+ Kxf7 7. Pf3 Dxb2 8. Lxb4 Dxb4+ 9. Pbd2 Te8 10. e3 d6 11. Ld3 Pf6 12. Tb1 Da5 13. Dc2 Kg8 14. Tb5 Da6 15. Pg5 Ld7 16. Pxh7 Lxb5 17. cxb5 Db6 18. Pxf6+ gxf6 19. Dc4+ Kf8 20. Lg6 Te7 21. Dh4, zwart geeft op.

volgende week snelschaken, ik hoop wel zes keer tegen Tjipko te spelen. Ik oefen minzame grimassen.

Johan

Reactie: Ik kan volgende week niet snelschaken. Tjipko

PGN

Ramon - Rudy

In de interne competitie plaatste Rudy een mooi correct dameoffer (15...-Dxg5) tegen Ramon.

Hier staat de partij