Hoogeveen ronde 6

Over ronde 4 kan ik heel kort zijn. John speelde remise en over de rest valt weinig positiefs te vertellen. Maar zoals Boudewijn terecht opmerkte “we hebben weer veel kunnen leren”. Zo kan je de 4 verliespartijen natuurlijk ook bekijken

In de vijfde ronde ging het iets beter met de schakers van Lewenborg.

Boudewijn speelde een solide partij tegen Sytze Faber en won verdiend.

Rudy kreeg een uitstekende stand op het bord maar besloot om een toren weg te geven en daarmee ook de partij.

Marcel had na 2 verliespartijen in de 5de ronde een bye genomen. Even een dag rust en dan de laatste 2 dagen er vol tegenaan.

Jan speelde voor de zesde keer tijdens dit toernooi tegen een speler met een hogere rating dan 1800. Dit keer speelde hij tegen Wytse Wiersma (rating 1954) uit Sneek. Jan ruilde af wat hij kon afruilen met een knappe remise als beloning.

John heeft al 2 BN’ers als tegenstander gehad maar deze keer speelde John tegen een BWB’er (bekende wereld burger). Hij speelde tegen Christine Namaganda. Christine is zelfs WFM (Woman Fide Master) en staat op de 5de plek van het damesschaak in Oeganda. Er is een film gemaakt waar zij ook een rol in heeft. De film heet Queen of Katwe en heeft al in het Drents Museum gedraaid en is wellicht binnenkort ook op tv te bewonderen.

Christine was uiteindelijk te sterk voor John. John ging voor de 2de keer dit toernooi door zijn vlag.

De stand van de Lewenborgers na de 6de ronde:

Marcel 3,5 uit 6

Boudewijn 3 uit 6

Jan 3 uit 6

John 2 uit 6

Rudy 2 uit 6

Vrijdag staat de topper Jan-Boudewijn op het programma.

Tijdens de 6de ronde was er nog een bijzonder “incident” tijdens de partij van Hans Hut tegen Wim de Berg. De stelling was niet exact zoals op het diagram (doe het uit mijn hoofd) maar het gaat om het thema.

Zwart sloeg met zijn loper de toren op d8. Vervolgens plaatste wit zijn dame op b7 en zei vervolgens “mat”. Zijn tegenstander keek even en feliciteerde de witspeler met zijn overwinning. Echter…..een toeschouwer merkte op dat Db7 niet kon omdat er een pion op c6 staat. Het is tenslotte geen dammen. Inderdaad was het een onreglementaire zet en vervolgens speelden ze weer rustig verder en enkele zetten later was remise een feit.

Hoogeveen ronde 3

Op zaterdag 20 oktober is het Hoogeveen schaaktoernooi begonnen. In de matches speelt Jorden van Foreest tegen Fedoseev en Svidler speelt een tweekamp tegen Shankland. Het toernooi onder leiding van directeur Loek van Wely vindt ook dit jaar plaats in het gemeentehuis in Hoogeveen.

Naast de matches wordt er gespeeld in 3 groepen. De opengroep met daarbij meesters en internationale meesters en 2 amateurgroepen. Een amateurgroep speelt in de middag en de andere groep speelt 8 rondes in de ochtend.

 In de ochtendgroep spelen vanuit sv Lewenborg Jan Schut, Marcel Pouw, Boudewijn Hoogeboom, John Souhoka en Rudy Frieswijk mee.

In de eerste ronde wordt er ingedeeld volgens het Zwitsers systeem. Nr 1 van de ratinglijst speelt tegen nr 16, nr 2 tegen nr 17 enz. Dat betekent dat in de eerste ronde je bijna altijd een tegenstander treft met een veel hogere dan wel veel lagere rating.

 Marcel won vrij eenvoudig zijn eerste 2 partijen van Sytze Faber en Hans van Woudenberg. John speelde in de eerste ronde een uitstekende partij tegen de bekende boekenschrijver, schaakpsycholoog en schaaktrainer Karel van Delft. Met een pluspion speelde hij keurig remise. In de tweede ronde speelde John weer tegen een BN’er. Dit keer was Remco Heite zijn tegenstander. Heite verzorgt wekelijks de schaakrubriek in het Dagblad van het Noorden. John bood lang goede tegenstand maar ging uiteindelijk in slechtere stand door de vlag.

Boudewijn heeft na 2 rondes 1 punt. De eerste partij verloor hij uiteindelijk van Wouter Lardinois (rating 2034). Zijn tweede partij won hij vrij eenvoudig van Wim Smit.

Rudy verrekende zich bij een combinatie en kwam tegen Pierre Smeets (rating 2017) een stuk achter en verloor zijn partij. In de 2de ronde won hij van Ad Roodhuijzen met een leuke matcombinatie.

Wit speelt Pa5 met de dreigt het paard op c4 te slaan. Zwart speelt Pxa5 en vervolgens is het mat door Txd6.

Maar de meeste aandacht is er voor Jan Schut. In de eerste ronde speelde hij een prachtige partij tegen Tinus Fleur. Tinus heeft een rating van 2007. Jan vindt het niet erg om tegen een sterke tegenstander te spelen, dan is hij op zijn best, zo ook nu. Het was een partij met wisselende kansen en ook de langste partij van de ochtend. Alle andere partijen waren al afgelopen en er stonden dan ook veel toeschouwers bij het bord van Jan en Tinus. Jan bleef er koel onder en won uiteindelijk de partij. Nadat de partij was afgelopen klonk er zelfs applaus voor Jan. Dat zie niet vaak tijdens een toernooi het maar was volledig terecht.

 Zie hieronder hoe dat ging:

 

Zwart speelt hier de winnende zet 67. .. - Lf6 !

De tweede partij kreeg Jan weer te maken met een op papier sterkere tegenstander (Gijs van Dongen rating1835) maar ook deze partij wist Jan te winnen. De hele partij stond Jan beter en hij maakt het op een mooie manier uit.

 Jan en Marcel staan nu bij de koplopers en we zijn benieuwd hoe het in het vervolg van het toernooi gaat. Wordt vervolgd.

 

Hoogeveen ronde 1

Dit jaar spelen een viertal Lewenborgers mee in de ochtendgroep van het jaarlijke schaaktoernooi in Hoogeveen in de herfstvakantie. Marcel en ikzelf wonnen in de eerste ronde. John behaalde een prachtige remise tegen 1800+ speler, Boudewijn en Rudy verloren tegen sterke tegenstanders. Mijn winst tegen een 2000 speler laat ik hier zien. In een voor mij verloren stand op de 66e zet zag ik plotseling de enige winst mogelijkheid.

Een dolle toren

Deze week speelden de 2 hierboven genoemde verliezers (Johan en Rudy, zie Lewenborg 2 - DAC 1) een partij tegen elkaar. Johan stond gewonnen, hij had een koning toren en 2 verbonden pionnen tegen Rudy een koning en toren. Toch eindigde de partij nog in remise.

Johan - Rudy

Wit speelde Kh6 met matdreiging Tb8

Zwart ontsnapt hier door gebruik te maken van een “dolle toren”  Kh6 - Th1 schaak

Kh6	Th1 schaak
Kg6	Th6 schaak

Slaan kan niet want dan is het pat. Dus:

Kg5 	Tg6 schaak
Kf5	Tg5 schaak
Ke6	Tg6 schaak remise

Het thema is dat zwart steeds schaak blijft geven en bij slaan is het pat.	

Een merkwaardige partij

Gisteren stond het treffen tussen Klaas en Albert op het programma. Omdat ze al heel vaak tegen elkaar hebben gespeeld weten ze behoorlijk goed wat ze van elkaar kunnen verwachten. Om dit te doorbreken en geïnspireerd door Magnus Carlsen besloot Klaas om origineel uit de hoek te komen met 1.b3 en een opmars van de h-pion. Dat leverde de volgende merkwaardige partij op, waarbij Albert ertoe verleid werd om op de 9e zet een stuk te offeren.  Als antwoord op het offer heeft wit maar één zet (10.Ph3), maar dat is tevens een zet met voordeel. Het offer van zwart blijkt niet voldoende voor een winnende aanval, ondanks een snelle mobilisatie van dame en toren. Wit heeft de aanval afgeslagen en heeft beslissend voordeel opgebouwd. Met de 15e zet lijkt zwart het stuk terug te winnen, maar dat blijkt een misrekening en daarmee wordt het voordeel voor wit nog verder vergroot. Zwart geeft op.