Erwin Kok - Douwe Pol (SCEPU 1-Lewenborg 2)

 Ik speelde extern met Lewenborg 2 tegen ScepU 1 op bord 4 tegen Erwin Kok. Na een lange avond schaak bereikte ik een eindspel waar ik twee vrijpionnen voor kwam te staan. Ik had zwart en was aan zet in de volgende stelling:

Eerder in de partij had wit zijn remisekansen verspeeld door verkeerd af te ruilen op de koningsvleugel waardoor mijn vrije f-pion ontstond. 

Op dit moment zag ik helaas geen heil in het doorschuiven van de pion omdat ik dacht dat het paard en de koning voldoende waren om de f-pion tegen te houden. Pas thuis zag ik dat dit helemaal niet aan de orde was. 

Na 1… f3 2.Ke3 f2 3.Ke2 Pd5 volgt op 4.Pf1 Pf4+ met Paardwinst, en op elke andere Koningszet promoveert de pion met Paardwinst! 

Deze zeven zetten vooruit waren mij laat op de avond net teveel. Ik dacht nog extra te kansen te creëren door mijn zinnen te zetten op de witte b-pion. Het tegenhouden van twee pionnen zou voor de witte Koning en Paard uiteraard teveel van het goede zijn. Dus de gemakzucht sloeg toe, en ik speelde zonder veel nadenken 1… Pd5 en na 2.Ke4 zag ik tot mijn ontsteltenis dat daarmee de winst weg is gegeven! 2… Pxb4 3.Kxf4.

Douwe 2

Even los van het feit dat dit eindspel nu al bijzonder lastig is geworden…… 

3....Pd5+ 4.Kf5 Pc7 5.Kf6 Kf2 6.Ke7 Ke3 7.Pb3 Kd3 8.Kxd6 Kc3 9.Pc1 Pa6 10.Kd5 b4 11.Pa2+ Kb3

3....Pc6 4.Ke4 Pe7 5.Kd3 Kh3 6.Pe4 d5 7.Pc5 b4 8.Kd4 Kg4 9.Pb3 Kf5 10.Pd2 Ke6 11.Kc5 Pc8

3....Pa2 4.Ke4 Kf2 5.Kd5 Ke3 6.Pb3 Kd3 7.Kxd6 Kc3 8.Kc5 b4 9.Pd4 b3 10.Pxb3 Kxb3 11.Kd4 Kb4 ….. besluit ik in mijn eerder genoemde gemakzucht om het de tegenstander nog makkelijker te maken met 2…Kf2??.  Na 3.Pe4+ kwam het remiseaanbod van Erwin, dat ik noodgedwongen maar aanvaarde. De d-pion valt en zwart hoeft alleen maar te wachten op een mogelijkheid om de b-pion te slaan met Paard of Koning om remise te houden. 

1... Pd5 2.Ke4 Pxb4 3.Kxf4 Kf2 4.Pe4+Ke2 5.Pxd6 Nd3+ 6.Ke4 b4 7.Kd4 b3 8.Nc4 gevolgd door 9.Kc3. Helaas een treurig einde van een gewonnen eindspel.

FIOD in Usquert en hazen lopen 30 km per uur

(SCEPU 1 tegen Lewenborg 2)

Op donderdag 6 november moest lewenborg 2 aantreden tegen het eerste team van SCEPU.  Een verre uitwedstrijd welke gespeeld werd in de statige villa Langeheerd in Usquert. De postcode was 9988 SX en op de weg naar Usquert vroegen we ons af of er ook een postcode 9999 ZZ bestond en waar dat dan was. 

Bij binnenkomst in het koude pand werden we hartelijk welkom geheten. Er werd wat verteld over de geschiedenis van de statige villa Langeheerd. Eenmaal thuis heb ik nog even gegoogeld op villa Langeheerd. Daarbij bleek dat er in april dit jaar rumoer in Usquert was. De FIOD had een inval in het pand gedaan waarbij bleek dat er sprake was van illegale gokpraktijken. Of er ook op de uitslagen van SCEPU kon worden ingezet is niet duidelijk.

Vorige week speelde het eerste van Lewenborg nog voor de beker tegen SCEPU en werd daarbij verslagen.  Er stond ons dus een zware avond te wachten. Er werd geschaakt op 2 verdiepingen en in 3 kamers. Beneden speelden Boudewijn en Fred. Fred speelde een solide opening maar na 20 zetten werd zijn tegenstander beter en won uiteindelijk de partij. Fred had vervolgens veel tijd om zich te vergapen aan alle leuke authentieke zaken die zich in het pand bevonden. Met name de jukebox had zijn interesse. Er stond overigens ook een mooie oude flipperkast uit 1972. Boudewijn was snel klaar en won verdiend van invaller Jan Vijge. Door zijn overwinning werd de tussenstand 1-1.

Op de bovenverdieping speelden Douwe en Rudy in de koude, en niet warm te krijgen, kamer tegen Erwin Kok en Gerbrich Kroon. Rudy was in een vrijgevige bui en gaf in het middenspel een pion weg. Hij vocht zich nog wel terug maar gaf vervolgens een toren weg. Dat was teveel van het goede. Douwe speelde tegen Erwin een goede partij. Er kwam een eindspel op het bord waarbij ze allebei naast de koning een paard en enkele pionnen hadden. Douwe veroverde eerst 1 pion en kwam daarna een tweede pion voor.  Maar een paard kan gekke sprongen maken en je moet altijd goed op schaakjes letten. Douwe had de keus uit verschillende winnende zetten met de koning maar koos net voor die ene verkeerde koningszet. Alle andere zetten waren winnend maar deze leidde tot remise.

In de meest luxe en warmste kamer werd er op de 2 topborden geschaakt door Jan en Piet. Jan had zich al voorbereid op een wedstrijd tegen Jeroen Kim. Hij had al eerder tegen hem gespeeld en toen kwam de Bird-opening op het bord. Ook nu was dat het geval. Binnen een uur werd tot remise besloten. Piet hield lang stand tegen Roelof Kroon. Roelof heeft een rating van 2134 en is dus een heel goede speler. Met elk nog minder dan 2 minuten op de klok moest Piet het opgeven. Mat was niet meer te voorkomen.

Uitslagen:

Roelof Kroon - Piet Beetsma 1-0
Jeroen Kim -Jan Drolenga  ½ -  ½
Gerbrich Kroon – Rudy Frieswijk 1-0
Erwin Kok – Douwe Pol  ½ -  ½
Jan Vijge -Boudewijn Hoogeboom 0-1
Robin Bruins – Fred Luining 1-0


De eindstand werd 4-2 voor SCEPU.

Op de terugweg was het nog oppassen geblazen. Niet dat er veel verkeer was maar een overstekende kat en 2 voor de auto uitrennende hazen zorgden ervoor dat je moest blijven opletten. Hazen halen, de rit bewees het, gemakkelijk een snelheid van 30 km per uur.

Rudy Frieswijk


P.S.: Postcode 9999 ZZ bestaat wel degelijk. Deze postcode behoort aan de Knolweg in Stitswerd.  Om precies te zijn de reeks 'Knolweg 1002', wat een fictief adres blijkt te zijn.

 

Ramon Middeljans-Sybrand Houtsma

In de wedstrijd Lewenborg 1 - Assen 1 speelde Ramon Middeljans tegen Sybrand Houtsma een leuke aanvalspartij. Zijn notatie van de partij is door Fritz 13 van commentaar voorzien.

Lewenborg 2- Middelstum 2 3,5-2,5

In de moeilijk te bereiken locatie van Staunton werden maandag 2 partijen vooruit gespeeld. Johan speelde tegen Theo Rellum. Na ruil van diverse stukken werd het al snel remise en konden de stukken alweer in de doos. Boudewijn speelde tegen de 83-jarige Jan van der Berg. De strijd ging gelijk op maar in het middenspel, met een klein positioneel voordeel voor Boudewijn, besloot Jan om een dame kado te doen. Boudewijn nam het aan en daardoor kon Lewenborg met een voorsprong van 1,5 -0,5 tegen Middelstum aan de overige partijen beginnen.

Met nog 4 partijen op de dinsdag mocht een gemakkelijke overwinning worden verwacht. Immers het ratingverschil bedroeg 278 punten in het voordeel van Lewenborg 2. Maar dat was de theorie. De praktijk zag er anders uit.

Douwe speelde tegen Joop Naaijer. Het ging gelijk op en na een afruilsessie had Douwe een loper en 3 pionnen tegen een paard en 3 pionnen. Douwe wees een remiseaanbod af maar enkele zetten later moest hij erkennen dat het toch echt remise was. Rudy speelde een moeizame partij tegen Sjouke Gerbens en was blij met remise. De stand was nu 2,5 tegen 1,5.

Jan Drolenga speelde op bord 2 een bijzondere partij tegen Free Bekker. Er kwam een stand op het bord waarbij Jan 2 verbonden vrijpionnen had tegen een paard. Free bood, in een betere stelling, remise aan. Jan hoorde het remiseaanbod niet en speelde door. Waar hebben we dit eerder meegemaakt. Enkele zetten later verloor Jan en stonden we weer gelijk. 2,5-2,5.

Alles hing nu af van Piet op bord 1. Dat Piet niet voor niks op bord 1 zat bewees hij op grote wijze. De stukken van Wim Harmanny werkten niet samen en de torens stonden op plekken waar ze, zoals voetballers wel zeggen, lucht stonden te dekken. Piet maakte daar handig gebruik van en het bezetten van de open lijn met zijn torens deed de rest. De overwinning van Piet leverde ons ook de clubwinst op 3,5 tegen 2,5.  Maar gemakkelijk was het absoluut niet.

Rudy Frieswijk

Lewenborg 2 - DAC 1

In de eerste Klasse A trad Lewenborg 2 aan tegen DAC 1. Dit jaar worden de wedstrijden gespeeld met zestallen. Maar een nog belangrijkere wijziging is dat het speeltempo is gewijzigd. Het speeltempo is van 1.30 uur en 30 seconden per zet per persoon teruggebracht naar 1.15 uur en 30 seconden per zet. Dus 15 minuten per persoon korter. Het instellen van de klokken gaf nogal wat problemen (aanloopproblemen) maar dat is keurig door de wedstrijdleider opgelost. Er werd, voor deze ene keer, met het oude tempo gespeeld.

Peter speelde aan het hoogste bord, zoals bijna altijd, remise. De partijen van Fred, Boudewijn en Piet eindigden eveneens in een puntendeling. Johan kreeg in de opening op zet 3 een nieuwtje te verwerken waar hij niet goed mee overweg kon, hij verloor een stuk en kon de partij even later opgeven. Johan gaf na afloop aan dat hij al ontzettend lang schaakt maar deze zet nog nooit eerder had gezien. Toch geen reden om zomaar een stuk weg te geven? 

Rudy was de wijze les van Marcel vergeten. In plaats van na elke zet even 30 seconden rustig te kijken of je zet ook een blunder is, gaf  hij zomaar een paard cadeau. Na enig tegenstribbelen konden ook bij hem de stukken in de doos.

DAC won daarom ook terecht met 4-2.