Nosbo competitie 2016/2017

Onder voorbehoud:

Klasse 1a
di 25 okt Lewenborg 2 - DAC
vr 25 nov SISSA 4   - Lewenborg 2
di 13 dec Lewenborg 2 - Haren & Oostermoer 2
di 31 jan Bedum    - Lewenborg 2
di 07 mrt Lewenborg 2 - Van der Linde
wo 29 mrt ScepU    - Lewenborg 2
ma 15 mei Roden    - Lewenborg 2

Klasse 1b (gewijzigd op 24 augustus)
di 25 okt HSP/Veendam 3 - Lewenborg 1
di 22 nov Lewenborg 1  - Assen 3
vr 16 dec Het Kasteel 2 - Lewenborg
di 31 jan Lewenborg 1  - Groninger Combinatie 5
vr 10 mrt SISSA 5    - Lewenborg 1
di 28 mrt Lewenborg 1 - Staunton 3
   mei ESG 2     - Lewenborg 1

 

Lewenborg 2 kampioen!

Lewenborg 2 moest de laatste ronde winnen om de eerste plaats in de 2e klasse B te veroveren, want concurrent Hoogeveen 2 zou wel van Roden 2 gaan winnen. Het hele seizoen had het tweede al op kop gestaan, en het had slechts twee gelijke spelen moeten afstaan.

JH Kruit uit Stadskanaal had zijn kruit bij het begin van de wedstrijd al zo goed als verschoten. Bord 2 kwam niet opdagen en Douwe kreeg een gratis punt. Voor de zekerheid had de teamleider Henk opgeofferd aan het 1e bord, tegen de enige speler van Kruit die iets kan wat op schaken lijkt. Henk voldeed echter totaal niet aan de verwachtingen en hield Geert van der Lei, met een rating van 2015, soepeltjes op remise! Wat een held. Ik pleit ervoor om Henk volgend seizoen aan het 1e bord van het 1e team op te stellen, hij vangt de klappen wel op aan het hoogste bord, de anderen zullen, geinspireerd door dit succes, hun partijen ongetwijfeld winnen, waardoor Lewenborg volgend seizoen met 7 x 6,5-0,5 overwinning kampioen gaat worden.

Ook deze avond wilde de rest van het team niet onder doen voor Henk. Rudy maakte Siciliaans gehakt van zijn tegenstander, hoe Fred en Jan wonnen, ben ik, 1,5 week na het gebeuren, al weer vergeten. Slechts Boudewijn speelde remise, maar ook hij stond beter. Boudewijn had echter een excuus: met een remise stelde hij zijn eerste plaats in de topscorerslijst van deze klasse veilig.

Al met al een geweldig seizoen voor het tweede, hopelijk kunnen ze volgend seizoen in een hogere klasse ook van zich doen spreken.

 

 

Lewenborg 2 kampioen 2b

Het bestuur feliciteert Lewenborg 2 met het behaalde kampioenschap in de 2de klasse B van de NOSBO en wenst de spelers veel succes volgend jaar in de 1ste  klasse.

 

Het kampioenschap werd behaald met de volgende vaste spelers: Rudy, Douwe, Peter, Johan,  Boudewijn, Jan D, en de invallers: Jan S, John, Fred en superinvaller Henk (remise tegen Geert van der Lei rating 2015)

Bekerteam SC Lewenborg wint met twee keer 2-2

Onder deze titel verscheen het onderstaande verslag van Hiddo Zuiderweg in het februarinummer van de Lewenborger. Voor de goede orde: het betreft de bekerwedstrijd op 28 januari 2016.

 

De strijd om de Noordelijke schaakbeker is inmiddels gevorderd tot de halve finales. In de eerste ronde had Lewenborg vrijgeloot. In de tweede ronde werd Het Kasteel uit Coevorden met nipte cijfers geklopt: 1,5-2,5.

In de kwartfinales stond het spektakelstuk tegen het vierde team van de Groninger Combinatie op het programma. DGC is een nieuwe club, ontstaan uit een fusie tussen Unitas en SC Groningen. Een sterke club, want het eerste drie teams spelen op landelijk niveau, en ook het vierde team speelt zelfs een klasse hoger dan Lewenborg.

Het werd een spannende wedstrijd. Aan het tweede bord leek Ramon Middeljans erg goed te spelen tegen een hoger ingeschatte speler, maar hij blokkeerde in de tijdnood van het eindspel. Gelukkig had Klaas Dijkhuizen op fraaie wijze gewonnen van zijn ook sterker geachte tegenstander. Aan de laagste borden had Lewenborg een ratingoverwicht, maar de Groningers hielden goed stand en beide partijen eindigden in remise.

Daarna moest er gesnelschaakt worden met omgewisselde kleuren. Het speeltempo hierbij was 3 minuten + 2 seconden toegevoegde tijd per zet. Helaas stelde iedereen de klok verkeerd in, want de uitleg op het display was nogal verwarrend. De scheidsrechter van dienst was in geen velden of wegen te bekennen. Toen bleek dat er nergens tijd bijkwam, werden de klokken opnieuw ingesteld. Een paar partijen begonnen overnieuw, twee andere partijen gingen gewoon door.

In de vluggertjes bleken de spelers van DGC aan de eerste borden nu wel duidelijk beter. Maar gelukkig had Hiddo Zuiderweg inmiddels een gewonnen stelling aan het derde bord opgebouwd. Alles hing toen af van bord vier. Plotseling viel het woord “vlag”. De tegenstander van Jan-Wiebe van Veen had op tijd verloren, iets wat met toegevoegde tijd niet mogelijk zou moeten zijn. Het bleek dat ze instelling op de klok niet hadden veranderd!

Weer 2-2 dus. Wat moest er nu gebeuren? Niemand die het weet. Plotseling kwam de scheidsrechter echter tevoorschijn met het wedstrijdreglement. Bij een 2-2 gelijkspel, zou de reguliere wedstrijd beslissend zijn. En daar weer de overwinning aan het hoogste bord. Na ruim 4 uur spelen was Lewenborg eindelijk zeker van de halve finale. Op naar Sissa!

Hieronder het slot van de partij Henk ten Doeschate – Klaas Dijkhuizen

 

De witte pionnen zijn zeer gevaarlijk, maar zwart mag eerst en blijkt een winnende aanval te hebben: 1..Lh4 2.Df3 Lg3+ 3.Dxg3 Txg3 4.Kxg3 Tg8+ 5.Kh2 De2+ 6.Kh1 Tg3 en wit gaf op. Hij gaat altijd mat.

 

Voor de volledige partij met commentaar van Klaas:  klik hier 

Lewenborg bekert verder

Door winst op Groninger Combinatie 4 speelt Lewenborg mee in de halve finale van de Nosbo beker competitie.

Een verslag is te vinden op de blog van Klaas

  Groninger Combinatie 4 1836 - Lewenborg     1838 2 - 2
1. Henk ten Doeschate   1941 - Klaas Dijkhuizen  1885 0 - 1
2. Fred Sluzewski     1903 - Ramon Middeljans  1857 1 - 0
3. Eddie Janssen     1701 - Hiddo Zuiderweg  1882 ½ - ½
4. Frans Vermeulen    1799 - Jan Wiebe van Veen 1730 ½ - ½