Afscheidsbrief aan Jan Schut (in memoriam)

Beste Jan,

 

Tot mijn schrik en verdriet las ik op de website van Schaakclub Lewenborg dat je niet meer op deze wereld bent. Een zachtaardige, betrokken en humorvolle man is heen gegaan.

Dit heb ik laat vernomen (aangezien ikzelf niet meer actief ben in de schaakwereld) en wij daarbuiten geen contact meer hadden. Hierdoor heb ik niet persoonlijk afscheid van je kunnen nemen. Daarom deze brief aan jou zodat ik je alsnog duidelijk kan maken wat voor betekenis en wat voor rol jij in mijn (schaak)leven hebt gespeeld.

Op elfjarige leeftijd heb ik je leren kennen toen ik lid werd van schaakclub Lewenborg, destijds in het schoolgebouw de Catamaran. Ik heb je toen leren kennen als een zachtmoedige, vriendelijke en betrokken iemand met veel gevoel voor humor en met een grote passie en plezier voor het schaakspel. Enkele anekdotes zou ik graag vermelden die naar mijn mening jouw persoonlijkheid typeren.

Op de clubavonden keek ik altijd uit naar jouw aanwezigheid. Dat waren schaakavonden die gegarandeerd leuk waren. Ook herinner me de momenten waarop we altijd samen naar de schaaktoernooien gingen. Jij reed met de auto altijd een groepje mensen naar dat toernooi toe. De sfeer onderling was fantastisch en motiverend. Maar we hebben ook vreemde momenten beleefd. Zo herinner ik me jouw “gammele” auto waar we ons toch enige zorgen over maakte. Op de terugweg van een schaaktoernooi stelde je ons hierover gerust en op datzelfde ogenblik brak je stuur af en had je die los in je handen. Gelukkig was het op een rustige weg in Lewenborg vlak bij je woning maar de schrik zat er toch even goed in. Jij schrok er zelf ook even van maar was snel daarna blij dat er niets ergs gebeurd was en wist met grappen en grollen ons weer gerust te stellen (en direct de volgende dag een nieuwe auto had…)

Ook ben ik je dankbaar voor de momenten waarop je mij begeleid hebt tijdens mijn deelname aan het Nederlands jeugdkampioenschap tot en met 16 jaar. Ik herinner me nog goed jouw positieve woorden en motiverende houding terwijl ikzelf gebukt ging onder behoorlijk wat stress. Jouw ontspannenheid, gevoel voor humor en motivatie sloeg over op mij waardoor ik in staat was om beter te schaken en mooie resultaten wist te behalen.

Ook herinner ik me jouw aanwezigheid en betrokkenheid toen ik In de simultaan in 1985 tegen Karpov speelde. Je hebt toen de hele partij gevolgd en erbij gezeten. Jouw aanwezigheid was zo inspirerend en ontspannend dat ik het beste uit mezelf wist te halen en wij uiteindelijk zelfs samen van Karpov wisten te winnen.

Jouw rol in de schaakwereld is groot geweest. Zo heb je het programma STANDEN ontwikkeld waarmee de schaakuitslagen in de competitie kon worden verwerkt. Wat toendertijd vernieuwend was aangezien er bij de KNSB nog geen geautomatiseerde verwerking was van deze uitslagen. Ook ben je voorzitter geweest van Lewenborg en betrokken geweest bij tal van andere schaakactiviteiten en bestuursfuncties. Je vond jezelf helemaal niet zo bijzonder, een gewone man met een passie voor schaken. Maar voor mij en de schaakwereld een heel bijzonder iemand en een waar schaakicoon in Groningen.

Ik zal je vriendelijkheid, je zachtmoedigheid en je gevoel voor humor enorm missen maar altijd blijven herinneren. Schakend Groningen heeft een heel bijzonder iemand verloren. De wereld is er een stukje minder op geworden.

 

Otto Rubingh

 

In memoriam Jan Schut (1947-2022)

Jan is niet meer onder ons. Schakend Groningen verliest hiermee een stille kracht, altijd bereid om de helpende hand uit te steken. Hij was vanaf het begin (1974) lid van Schaakvereniging Lewenborg, waar hij diverse functies vervulde als secretaris, redactie schaakmagazine/website, jeugdleider, extern competitieleider en medeorganisator van het jaarlijkse Open SV Lewenborg Rapid Toernooi. Daarnaast vervulde hij jaren de functie van secretaris bij de NOSBO en programmeerde Jan de standenprogramma’s van de KNSB.

Na een schaakwedstrijd hebben we wel eens gemijmerd dat als wij eerder waren begonnen te schaken wat ons dat zou hebben opgeleverd.  Hogere rating, de openingszetten nog beter uitvoeren of tactisch goed om de hoek kijken. We zullen het nooit weten.

Los van de individuele prestaties is Jan een stille kracht van de vereniging en schakend Groningen geweest.  Jaren achtereen heeft hij de jeugd van Lewenborg het schaken bijgebracht. De stappenplannen uitgelegd en toegelicht en op het grote schaakbord de Herdersmat voorgedaan.

SV Lewenborg organiseerde jaarlijks op een zaterdag een Open Rapid kampioenschap; Jan regelde leden voor het klaarzetten van de schaakborden en -stukken, de inschrijvingen van de deelnemers en op de dag zelf verzorgde hij de indeling. Meestal begonnen we iets later… de prijsverdeling op einde was nog wel een puzzel maar na afloop zeiden we dat er weer een mooi toernooi geweest was.

Jan is in 2015 erelid geworden van SV Lewenborg voor al zijn verdiensten. In 2021 is hij afgetreden als secretaris van de vereniging. De laatste jaren was Jan samen met andere leden vaak te vinden op de 55+ toernooien in Stad en Ommeland. We gaan hem missen.

voorzitter SV Lewenborg

Jacob Bosgra


 

Met toestemming overgenomen uit het Dagblad van het Noorden van zaterdag 17 september.

 

In memoriam Henk van Hof

Henk van Hof
Henk van Hof

Dinsdag 20 december 2016 hebben we afscheid moeten nemen van Henk van Hof. Twee jaar geleden vertelde hij dat bij hem een moeilijk te behandelen ziekte was vastgesteld. Na een zware en lange tijd in het ziekenhuis was hij weer als vanouds present op zijn wekelijkse schaakavond en leek het goed te gaan. Jammer genoeg kwam de ziekte dit jaar weer terug zodat hij sinds november niet meer op de clubavond kon komen. Wel heeft hij deze herfst nog samen met Rudy het toernooi in Hoogeveen bezocht.

Henk kwam na zijn pensionering wonen in Groningen en werd in 2008 lid van Lewenborg. In zijn vorige woonplaats was hij lid van de schaakvereniging Doorn/Driebergen.

Henk was altijd een van eersten die op de clubavond aanwezig was en begon dan meteen met het klaarzetten van het schaakmateriaal.
Er kon altijd een beroep op hem te worden gedaan om in te vallen als er een wedstrijd moest worden gespeeld tegen andere schaakclubs. Naast zijn wekelijkse schaakavond speelde Henk graag mee in schaaktoernooien tegen andere schakers. In de toernooicyclus voor 55+ schakers was hij een graag geziene deelnemer die vaak meespeelde voor de hoogste plaatsen in het klassement. Ik zal hem missen op de vaak lange autoritten naar de 55+ toernooien. Als schaker was hij niet te onderschatten, op de club wist hij te winnen van spelers met een flink hogere rating. Zo won Henk vorig jaar van clubkampioen Ramon met een ratingverschil van 400 punten. 
Een werkelijk wapenfeit was het behalen van een remise in een externe wedstrijd van Lewenborg 2 als invaller aan het eerste bord tegen een speler met een rating van 2015.  Na zo'n overwinning was er niet veel te merken aan Henk. Hij nam zoiets gelaten op, prees vooral het spel van zijn tegenstander en zei zijn mooie resultaat aan een blunder van zijn tegenstander te danken te hebben.
Zijn kracht lag vooral in het spelen van partijen van korte duur, 5 of 20 minuten per partij. De opening was meestal solide en weinig ambitieus. Maar zodra de tegenstander enigszins de teugels liet vieren werd de stelling plotseling scherp gemaakt door een onverwacht offer.
Henk zal gemist worden op de club en wij wensen zijn vrouw en familie veel sterke toe.

Namens het bestuur, Jan Schut.

Henk - Albert Platje
Henk - Albert Platje

 

Subcategorieën