Ot en Sientoernooi

 

 

Ot en Sien in het Scheepstrakabinet
Ot en Sien in het Scheepstrakabinet

 

Wie kent ze niet, de verhalen van Ot en Sien. Geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart en van illustraties voorzien door Cornelis Jetses. De verhalen gingen over de dagelijkse huiselijke zaken die zich afspeelden in Roden op het platteland van Drenthe. 

In Roden aan de Brink staat een beeld van het tweetal en een standbeeld van Hindericus Scheepstra.

Op 12 april werd in Roden het Ot en Sienschaaktoernooi gehouden. De organisatie van het toernooi was in handen van schaakclub Roden. Het toernooi werd gehouden in de oude Scheepstraschool waarin nu ook een klein museum “het Scheepstrakabinet” is gevestigd.

Henk van Hof en ik waren naar Roden gegaan om een leuk toernooi te spelen. Er waren 31 deelnemers. Een aantal dat niet tegenviel omdat er ook in Haren een toernooi was en de KNSB ook nog een wedstrijd had uitgeschreven. Volgende keer een andere datum en het aantal deelnemers zal ongetwijfeld nog hoger zijn. Aan de locatie zal het zeker niet liggen, die was geweldig. Er werd namelijk geschaakt in het Scheepstrakabinet en in 2 klaslokalen.

De opening werd verricht door Hans van der Laan, burgemeester van de gemeente Noordenveld. Hij onthulde daarbij een beeldje van Ot en Sien.

Het beeldje was de hoofdprijs en werd gewonnen door Otto Rubingh. Met zo’n voornaam Ot(to) ben je eigenlijk ook verplicht om het Ot en Sientoernooi te winnen. Otto speelde in de laatste ronde tegen de 11 jarige Jonas Hilwerda. Bij winst van Jonas zou hij kampioen zijn geworden. Het werd remise waardoor Jonas op de 2de plaats eindigde. Van hem zullen we in de toekomst zeker meer horen.

Henk begon met 2 nederlagen maar herstelde zich prima. Hij eindigde met 3,5 uit 7 op een gedeelde 13de plaats. Ik eindigde met 4 uit 7 op een gedeelde 9de plek.

Henk in diep gepeins
Henk in diep gepeins