Zomaar een avondje snelschaken

Op dinsdag 14 januari was er een avondje snelschaken gepland. Siemen speelde een gewone partij tegen Sjak. Deze partij werd door Sjak gewonnen.

Het werd een bijzondere avond in de eeterie van 't Dok.
Tijdens de eerste ronde werd er door 1 van de spelers een illegale zet gedaan. Sportief werd dit afgedaan. Een nieuwe zet en vervolgens gewoon doorspelen. Niks aan de hand zou je zeggen.
Echter.....er werd Jan de vraag gesteld hoe je met een illegale zet om moest gaan.
Jan was duidelijk: bij een illegale zet moet je de winst claimen.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd.
Bij de daarop volgende partijen was regelmatig te horen : illegale zet, ik claim de winst. Dit vaak tot frustratie van de tegenstander. Toen bleek dat, als de tegenstander de koning in een schaakje laat staan, je de koning niet mag slaan maar dat je dan de winst moet claimen. Sterker nog als je de koning neemt is dat zelfs een illegale zet en kan ook op die manier nog de winst worden geclaimd. Dus: je kunt een illegale zet doen, je koning zien verdwijnen en toch nog winnen.
Enfin .....de avond kabbelde voort. Halverwege de avond was Boudewijn door de vlag gegaan zonder dat de tegenstander dat in de gaten had. Zijn tegenstander deed een illegale zet en Boudewijn claimde vervolgens de winst. Door de vlag en toch winnen. Het kan niet op.
Arthur had wat moeite met het vinden van de juiste klok. Is de verkeerde klok indrukken een illegale zet en kan je dan als tegenstander ook de winst claimen? Hij benadeelt daarmee wel zichzelf maar ook degene waar hij de klok van indrukt. Benieuwd wat de reglementen daarvan zeggen.
Aldert Jan deed er vervolgens nog een schepje bovenop. Hij zei dat je rustig een zet kunt doen, de klok niet indrukken, even kijken en dan vervolgens een andere zet uitproberen. Zolang je de klok niet indrukt mag dat. Zeer vervelend natuurlijk voor de tegenstander. Het kost wat tijd maar je pest wel lekker de tegenstander.
Een illegale zet is dus pas een feit na het indrukken van de klok.

De vraag is of we bij ons de regels moeten hanteren of niet. Gaat het ten koste van de sportiviteit? Op toernooien zijn natuurlijk wel de officiƫle regels van toepassing en moet iedereen zich daaraan houden. Je weet dan waar je aan toe bent, dus waarom niet bij ons?

Ohja....... de beste snelschaker was uiteindelijk Ramon. Gastlid Aldert Jan werd verdienstelijk derde.