Anatoli Karpov - Sjak Rijploeg

 

In het kader van het schaakfestival 2013 werd op 30 december in de Fraeylemaborg een simultaan gegeven door de oud wereldkampioen Anatoly Karpov tegen 20 genodigden. Karpov maakte zijn status als ex-wereldkampioen waar door 19 punten uit 20 partijen te scoren. Sjak behaalde een werkelijk fantastisch resultaat door Karpov op remise te houden. Zodra hij de partij heeft gereconstrueerd zal de partij hier verschijnen.

In het sportcentum speelde Henk een simulaan tegen Jan Timman. Op dit moment is de uitslag van deze wedstrijd nog niet bekend.

14u: Sjak schrijft:
Het lukt me niet om een goede reconstructie van de partij te  maken. Er komen te veel verwisselingen van zetten als ik het opschrijf. Ik was zo extreem geconcentreerd vanaf de eerste zetten, dat het me zelf vreemd overkomt dat ik niet de hele partij meer in de goede volgorde weet. Maar de stand  waarop het remise aanbod kwam was als volgt:

Wit: pionnen op a2. b3. d5. e4. f5. g2. h3. Wit paard op b4 en witte torens op c3 en d4. Witte koning op f2. 
Zwart: pionnen op: a7. b6. d6. e6. f7. g6. h7. Zwart paard op d7 en zwarte torens op b7 en f8. Zwarte koning op g8. (Zwart aan zet; Fritz geeft +/= 0.36 als waardering)
karpov-sjak

Ik had me ingesteld en me voorgenomen dat ik niet de eerste zou zijn die zou sneuvelen. Daartoe had ik zelfs in een ingewikkeld openingenboek zitten studeren, wat ik normaal zelden doe. Ik wilde helemaal in de schaakmodus komen te staan. Verder heb ik niet genoteerd, opdat ik alle aandacht bij het schaken kon houden. Ik heb verdedigend gespeeld en vooral geen wilde acties ondernomen. Hij probeerde een paar maal om mij in een valletje te laten lopen, maar die zag ik gelukkig. Ik kwam wel onder druk te staan, maar ik kreeg de kans om mijn e7 pion naar e6 te spelen, waarmee ik enige ruimte voor mijn dame maakte, die ik vervolgens te ruil aanbood (Df6 <-> De4). Karpov ging tot mijn verbazing niet actief op de ruil in. Maar verdedigde zijn dame met toren d1. Ik ruilde toen. Hij deed Kg1-f2 en bood toen remise aan.

Ik heb het gevoel dat hij de laatste twee zetten op remise aan stuurde. Als hij niet wilde ruilen had hij ook weg kunnen gaan.

We stonden qua materiaal helemaal gelijk. Ik was de laatste die overbleef.

Ik ben blij dat ik geen energie in het noteren heb gestoken, maar wel jammer dat ik het niet goed kan reproduceren. Ik heb geprobeerd het te reconstrueren, maar de volgorde weet ik niet meer. 

Groet,

Sjak


Foto: Tom Bodde van RTV Noord
Zie ook Forum / Schaaknieuws / Blunder van RTV Noord,  voor een reactie.