Het loopplank gambiet

Alt tekst?

 1. Een partij tegen Jan. Jan schrijft hierover: "Siemen wist mij te verschalken in een door hem zelf ontwikkelde opening, het Loopplank gambiet 1.Pf3 - c5 2.b4 !. Tien of misschien wel vijftien jaar geleden liet hij mij zijn analyse van deze opening reeds zien. Zo ver ik mij die aantekeningen herinner waren er nogal wat uitroeptekens bij de witte zetten geplaatst. Daar de Reti-opening de laatste tijd weer populairder is geworden zullen we hopelijk vaker kunnen genieten van de vele ontdekkingen die Siemen jarenlang achter de hand heeft gehouden in zijn opening.

Ik moet zeggen dat ik heel slecht geslapen heb na deze wedstrijd. Zelfbeklag, zielig doen, waardeloos voelen, je kent het gevoel vast wel. Nu ik de partij naspeel vind ik dat Siemen zeer verdient gewonnen heeft. Tegen een Siemen die zo speelt ben ik niet opgewassen."

2. De tweede partij is tegen Joost Rovers. Commentaar van Jan: "Siemen kreeg weer het Loopplank gambiet op het bord. Vorige week versloeg hij mij ermee en ook op deze avond leek alles gunstig voor hem te verlopen totdat er enige onnauwkeurigheden in zijn spel waren te bespeuren. Siemen wist het hoofd koel te houden en won door een blunder van zijn tegenstander."