Dinsdag gehaktdag

Gisteren stond de laatste wedstrijd voor Lewenborg 1 op het programma. Kampioenskandidaat Sissa was onze gast in ‘het Dok’. Even leek er sprake ‘van niet opkomen dagen’, maar toch stonden ze even na 19.45u plotseling voor onze neus. Weg was onze kans op 8-0.

 

Vooraf waren de kansen op een mogelijke winst voor Lewenborg al klein. Ratingtechnisch waren we al duidelijk de mindere, maar met het afzeggen van Roy Bons en Ramon Middeljans werd het ratinggat (nu 139) nog weer iets groter. Gelukkig waren Hiddo Zuiderweg en Albert Prins bereid om in te vallen. Met Albert, jaargang 1944, werd vooraf in de auto afgesproken een bijna winnende stelling na tien zetten te bereiken om vervolgens zekerheidshalve remise aan te bieden. Albert kun je om een boodschap sturen. We gaan over naar de wedstrijd. Voor zover daar sprake van was dan, gezien de einduitslag.

 

Bord 6 – Albert Prins (wit) - Sjoerd Rookus ½-½

 

Albert speelde voor het 40e jaar het London-systeem (d4, Lf4, e3 en c3 etc.). Albert kweet zich nauwgezet aan de opdracht. Sjoerd vergaloppeerde zich door te vergeten een pion tussendoor te slaan en even later had Albert een pion voorsprong en een zeer kansrijke stelling. Albert bood op zet 11 remise aan en dit werd aangenomen. Misschien hebben we hier dus een half je laten liggen.

 

Bord 2 – Klaas Dijkhuizen (wit) – Edim Salihbegovic 0-1

 

Hier kwam een Engelse opening op het bord. Omdat Edim een groot aantal pionzetten had gedaan, dacht ik hem actief bezig te moeten houden vanwege een betere ontwikkeling. Op zet 9 en 10 maakte ik twee keuzes waarvan ik achter het bord dacht, dat ze dubieus waren en voor de vierde achtereenvolgende keer in de externe Nosbo-competitie zegt de Stockfish-analyse, dat de schade wel meevalt. Erger nog, ik krijg een + 0.6 voordeeltje. Toch had ik het me zelf lastig en ingewikkeld gemaakt, zocht niet voldoende naar de juiste voortzetting en tastte met 12. Pxe6 volledig mis. Zwart pakt de toren op a1 en ik die van a8 met mijn paard. Het verschil: mijn paard dreigde te worden gevangen en ik zag geen redding. Mentaal aangeslagen speelde ik ook nog eens te snel en boekte vermoedelijk één van de snelste nederlagen in mijn carrière (18 zetten).

 

Bord 8- Boudewijn Hoogeboom (wit) – Jorn Torenbosch 0-1

 

Onze topscorer moest 164 ratingpunten zien te overbruggen. Heel lang wist hij zich redelijk staande te houden, maar in het verre eindspel werd stap voor stap zijn stelling zorgvuldig afgebroken.

 

Bord 3- Ton van Ingen (zwart) – Gertjan Haan 0-1

 

Zonder angst ging Ton de confrontatie aan met zijn tegenstander. Even als een aantal keren eerder zette hij het Wolga-gambiet op het bord. Dankbaar nam Gertjan de twee pionnetjes voorsprong aan. Ton zou vervolgens een geweldige tegenaanval op touw zetten. Althans in theorie, want die kwam niet van de grond. Ook hier werd onze clubspeler stapje voor stapje teruggedrongen op eigen helft en ondanks origineel verdedigen moest uiteindelijk de witte vlag gehesen worden. Ton verloor dus ook.

 

Bord 1- Bruno Jelic (zwart) – Koen Lambrechts 0-1

 

Bruno moest het grootste ratingverschil zien te overbruggen t.w. 283 punten. Bruno kent een zwaar seizoen aan het eerste bord. Ondanks een succesvol Groninger Festival (1e prijs), kon hij dit succes niet voortzetten in de externe NOSBO-competitie. In zijn partij kwam een Siciliaan op het bord. Koen kreeg al snel dreigingen met Dame en Torens richting zwart zijn koningsstelling. Bruno kwam daardoor in grote moeilijkheden en was genoodzaakt zijn dame te offeren. De compensatie was niet voldoende om Koen van winst af te houden. Dus ook hier een nederlaag en de wedstrijd daarmee al verloren.

 

Bord 7- Douwe Pol (zwart) – Niels Brand 0-1

 

De woensdag heeft gisteren afgedaan als gehaktdag. Het is vanaf nu de dinsdag. Ook Douwe had gedurende de hele partij het gevoel dat hij in een aambeeld zat, die vervolgens heel langzaam werd dichtgedraaid. De uitslag raadt de goede lezer al, verlies voor Lewenborg. Tussenstand ½ - 5½. Zou het nog erger worden? Ja dus.

 

Bord 4- Hiddo Zuiderweg (wit) – Benno de Jongh 0-1

 

Als er iemand een dikke kans heeft gehad om te winnen is het Hiddo was mijn indruk. Achteloos, na e4-e5, en op ‘Paul Morphy-achtige-wijze’ zet hij zijn stukken op de juiste plekken neer op de koningsvleugel. Vervolgens slaat hij keihard toe met een loperoffer op h6 en de winst lijkt een kwestie van tijd. Maar waar versimpeling met ruil op f4 mogelijk een overzichtelijke winststelling had opgeleverd, koos Hiddo voor het kunstzinnige plaatje. Ik geef het toe, de stelling vroeg erom. De loper op h6 bleef ‘in’ staan (zwart nam niet en Hiddo liet hem ook staan) en Hiddo koos voor aanval met lichte stukken richting f7 en g7. Toch ging hierbij iets mis. De aanval bloedde dood. Uiteindelijk raakte Hiddo het geofferde stuk kwijt, maar had nog redelijk wat pionnen als compensatie. Het geluk was echter niet aan Lewenborg’s zijde gisteravond. Zwart worstelde zich terug in de wedstrijd, kreeg controle over de pionnen en wit moest machteloos toezien, dat hij in het nadeel kwam. Een grote fout betekende het einde.

 

Bord 5- Jan Wiebe van Veen – Kenneth Muller 0-1

 

Jan Wiebe moest tegen de topscorer van Sissa. Die leek in de partij ook een enorme aanval op touw te kunnen zetten via de g-lijn en druk op de koningsvleugel. Jan Wiebe verdedigde zich inventief, maar kwam toch lichtelijk in het nadeel. Tegen het slot van de partij, na Ta1 – g1, leek er met direct Lxd4 † en familieschaak mogelijk nog een kansje op redding te zijn. Toen dit alsnog een zet later op het bord kwam, was de mogelijkheid op tegenspel echter al voorbij. Ook Jan Wiebe delfde het onderspit.

 

Als club hebben we wel eens leukere dagen beleefd. Met grote dank aan Albert werd het net geen volledig eierrekje. Nog even de uitslagen op een rijtje en de persoonlijk eindscores van iedereen.