Lewenborg 2 tegen Valthermond 1 4,5-1,5

Op 23 april stond voor ons de laatste wedstrijd in de NOSBO competitie op het programma.

Valthermond stond voorafgaand aan de wedstrijd vijfde met 8 punten en wij zesde met 7 punten uit 7 wedstrijden. Het werd een strijd om des keizers baard want er stond eigenlijk niet zoveel meer op het spel. Beide teams konden geen kampioen meer worden en van een eventuele degradatie was ook geen sprake. Het is overigens jammer dat we bij winst slechts 2 punten krijgen. Als de voetbalregels zouden gelden dan hadden we 10 punten gehad. Klinkt beter toch?

Na een half uurtje schaken was er op geen enkel bord iets echt spannends gebeurd.

René speelde voor het eerst op bord 1 omdat hij in de meest actuele ratinglijst de hoogste rating heeft en de opstelling aan de hand van de laatste rating wordt bepaald. Zijn tegenstander Karel Stolte bood dameruil aan en René accepteerde dat waarna hij in het voordeel kwam. Karel had 2 geïsoleerde pionnen op d2 en d3 en de witte stukken waren slechter ontwikkeld dan de zwarte stukken van  René. Dat zag er veelbelovend uit.

Ondertussen ging het bij de overige borden nog gelijk op met uitzondering bij Arthur. De stelling van Arthur en Jan Hessel was gecompliceerd en na een half uur spelen al in het eindspel beland waarbij Arthur 2 pionnen minder had. Hij stribbelde nog even tegen maar na een uur konden de stukken in de doos en stonden we met 0-1 achter.

René ontwikkelde zijn beide torens waarbij hij de toren van A1 te snel op D1 zette. Het leek een logische zet maar na ruil van de torens kwam er een venijnige tussenzetje van wit. Het paard van René werd aangevallen door een pion waarna hij zijn paard moest wegzetten en de dekking van zijn loper weg was. Dit kostte een stuk.

Fred bouwde een solide stelling op waarbij hij wel moest oppassen dat de dame een vluchtweg had. Hij deed dat prima en stond na de opening ietsje beter. De partijen van John Koen en Rudy gingen nog gelijk op.

René worstelde ondertussen en probeerde met zijn paard voor wat onrust te zorgen en hij hoopte op een blunder van zijn tegenstander.

Halverwege de avond draaide het bij mij om de zwarte pion op E6. Ik had alle stukken goed staan en Coert kon uiteindelijk de pion niet meer behouden. Het eindspel dat vervolgens op het bord kwam was gewonnen voor wit. De stand kwam daardoor op 1-1. Niet veel later kwam Koen melden dat ook hij had gewonnen. Zijn tegenstander blunderde een stuk weg en gaf daarna op. 2-1 voor Lewenborg.

René kreeg met 2 verbonden vrijpionnen tegen een paard toch nog tegenspel en bood remise hetgeen werd geaccepteerd. In de analyse achteraf bleek dat René hier best tevreden mee mag zijn. De stand was ondertussen 2,5-1,5 voor ons met nog 2 partijen die nog moesten worden uitgespeeld, namelijk Fred en John. Beide stonden inmiddels beter. Fred had 2 torens en een pion tegen een dame. Vervolgens kon Fred de dame vangen met een mooie loperzet waarna de stand op 3,5-2,5 kwam.

Om het feest compleet te maken zette John een prachtige koningsaanval op waarbij hij eerst het gevaar van een tegenaanval keurig voorkwam door met een loperzet de toren van de tegenstander buitenspel te zetten. Daarna ging John soepel naar de winst en werd de einduitslag 4,5 tegen 1,5.

Nu is het afwachten tot donderdagavond wat onze plek op de eindranglijst zal worden.

Hieronder de voorlopige stand en de persoonlijke uitslagen van dinsdag en het overzicht van alle spelers die hebben meegedaan.

Ik wil graag iedereen die heeft meegespeeld bedanken voor de inzet en voor het in mijn ogen goede resultaat dat we samen hebben behaald.