Verslag Lewenborg 1 - Hoogeveen 1 dd 2-4-2024 - een wonderbaarlijke ontsnapping
- Gegevens
- Gepubliceerd: woensdag 03 april 2024 13:28
- Geschreven door Klaas
Gisteravond mochten we aantreden tegen Hoogeveen 1. Op papier was Hoogeveen, met name aan de bovenste drie borden, al sterker. Toen de vaste teamleden Roy Bons en Jan Wiebe van Veen ook nog eens afzegden, betekende dit dat we met invallers Hiddo Zuiderweg en Albert Prins mentaal nog een extra tandje bij moesten zetten. We kunnen wel zeggen, dat we dat ook gedaan hebben. Er is als ‘Lewen’ gevochten door iedereen.
De uitslag aan het eind van de avond was 4-4. Na een uitstekende start kwamen we even op een 3½-1½ voorsprong, maar leken we vlak na elven toch nog het onderspit te delven. Zoals ik al zei: ‘leken’.
Op volgorde van binnenkomst hieronder de uitslagen en helemaal onderaan ook de NOSBO-scores t/m heden:
Bord 4:
Middeljans, R. (Ramon) 1898 Limani, E.L. (Elez) 1831 1 – 0
Ramon (wit) speelde een prachtige aanvalspartij, een publicatie en analyse waard in mijn ogen. Zijn tegenstander (met pet getooid) gooide er vlak na de opening ook even met de pet naar en Ramon greep op de koningsvleugel zijn kans. Met prachtige manoeuvres werd de koningsstelling uiteen gerukt. Met een mooi torenoffer op f4 (wel even goed uitrekenen) werd ook het laatste verdedigingsbastion opgeblazen waarna de jacht op mat met succes werd ingezet.
Bord 6:
Prins, P.A. (Albert) 1771 Witkamp, T.F. (Theo) 1791 ½ - ½
Invaller Albert (wit) speelde zoals bijna altijd zijn Londons systeem met d4 en Lf4. Zelden komt hij er mee in moeilijkheden, en de kansen op een mooie aanval zijn er vaak ook al snel. Dit keer werden vele stukken al snel geruild en rolde er een toreneindspel met paard en pionnen uit de bus. Veel spel zat er niet meer in en beide spelers rookten tegen half tien al de vredespijp.
Bord 1:
Jelic, B. (Bruno) 2001 Mellema, A. (Andries) 2117 ½ - ½
Bruno (zwart) speelde een foutloze partij tegen zijn 100 punten sterkere tegenstander Mellema. Hier kwam een Siciliaan met Draken-variant op het bord. Aan beide kanten zag ik geen moment aanknopingspunten voor een mooie aanval of kansrijk spel. Na een dikke twintig zetten rolde ook hier een remise uit de bus.
Bord 5:
Zuiderweg, H.J. (Hiddo) 1890 Mostert, D.C.J. (Davin) 1953 ½ - ½
Bijna hetzelfde verhaal kan ik vertellen over de partij van Hiddo (zwart). Ook hier zagen we een Siciliaan waarin zwart geen moment problemen leek te hebben. Mogelijk dat in de slotstelling Hiddo zelfs iets beter stond, maar ook hier werd tot remise besloten.
Commentaar Hiddo: Even mbt mijn partij: Het was Frans, uitmondend in een soort Siciliaans. Na een zet of 15 kreeg ik een geisoleerde pion (ingecalculeerd) en als compensatie zag ik voor mezelf een minderheidsaanval op de damevleugel. Dat laatste kwam niet van de grond. Wit heeft steeds druk gehouden tegen mijn pion, maar ik heb goed verdedigd. Het witte voordeeltje is nergens beslissend geweest. In de slotstelling staat wit nog steeds beter, maar we zagen beiden niet hoe hij verder moest komen.
Bord 8:
Hoogeboom, B. (Boudewijn) 1756 Witkamp, R. (Remy) 1799 1 - 0
‘Terminator’ Boudewijn (wit) liet na een kleine inzinking in Assen gisteravond weer van zich spreken. Al snel na de opening stond hij beter met een open c-lijn in bezit, naast penningen en dreigingen op veld f6 en beter spel in het zwarte centrum. Mogelijk heeft de tegenstander iets gemist, omdat er nog iets van ‘mat achter de paaltjes’ in de stelling zat. Gelukkig voor Boudewijn werd het niet opgemerkt. Het slot van de partij heb ik niet gezien, maar ik vermoed dat de stelling van zwart stapje voor stapje zwakker werd. Boudewijn won daarmee al zijn zesde partij (uit 7) in de Nosbo, een score van 86%. Een ongekende topprestatie.
Bord 2:
Dijkhuizen, K.G. (Klaas) 1921 Berghuis, M. (Marten) 2022 0 – 1
Ikzelf speelde met wit Engels, maar de opening ging al snel over naar de Hollandse verdediging. Het was als altijd weer veel manoeuvreerwerk in deze opening. Dat geldt voor beide kanten, maar net als in Assen begon ik echter plotseling spoken te zien. Opeens beoordeelde ik de zwarte stelling als veel kansrijker en ging (te) lang nadenken. Analyse met Stockfish liet me vanmorgen al snel zien, dat de stelling waarvan ik dacht, dat zwart met een koningsaanval en offers winnend toe kon slaan, eigenlijk slechts licht overwegend stond voor zwart. Toen ik, wegens tijdgebrek en in ingewikkelde stelling, besloot om de redelijk veilige witte koning ook naar het front te brengen, gevolgd door een ‘kami Klaasi’-achtige Pg5 (torenverlies) was het direct over en uit. Het was een dure nederlaag voor het team op dat moment.
Bord 7:
Pol, D. (Douwe) 1779 Broertjes, S.G. (Stephan) 1863 0 – 1
Volgens mij speelde ook Douwe (zwart) Siciliaans. Douwe kreeg echter niet zulks makkelijk spel als Bruno of Hiddo. Erger nog, langzaam maar zeker drong wit zijn stelling binnen met toren (c-lijn) en paarden op b5 en d6. Ogenschijnlijk leek er nog even wat tegenspel in te zitten met penningen over de lange diagonalen, maar wit liet zien dat deze gemakkelijk te pareren waren. Ook Douwe moest in een stuk achterstand berusten zonder al teveel compensatie en hij verloor.
Bord 3:
Ingen van, A.S.P. (Ton) 1946 Sadallah, O.G. (Osama) 2044 ½ - ½
Dan komen we bij Ton (zwart). Zijn tegenstander opende met b3 en er ontspon zich een boeiende strijd over nagenoeg het hele bord. Zwart werd geconfronteerd met een mogelijke aanval over de koningsvleugel en Ton probeerde dit op te vangen met betere ontwikkeling en dreigingen achter de pionnenopmars op de koningsvleugel richting de witte koning die langdurig op veld e1 bleef staan. Ik dacht dat daarom zwart misschien op dat moment toch iets beter stond, maar Ton kreeg geen voordeel of kansen. Ook bij hem kantelden de kansen.
Wit lukte het te rokeren en kreeg langzaam beter spel. Ton moest zelfs de kwaliteit geven en kwam in mijn ogen totaal verloren te staan. Ook omdat de witte e- en f-pionnen bijna ongehinderd naar de overkant konden opstomen. Met twee zwarte paarden viel Ton, vermoedelijk met de moed der wanhoop, alles aan wat maar aangevallen kon worden. De tijd tikte ondertussen genadeloos door. Wit heeft tegen en na elf uur telkens maar zo’n twee minuten op de klok, Ton duidelijk wat meer.
En Ton zijn taaie verdedigingsspel wordt beloond. Uit het niets mag hij met een familieschaakje een toren terug veroveren. Daarna is met zwart, nog 2 pionnen en 2 paarden, tegen Loper en 3 pionnen misschien opeens zelfs nog winst mogelijk. Zover komt het niet. Wit kan nog net op tijd met zijn loper de laatste zwarte pion onderscheppen en offeren, waarna een eindspel resteert van 2 zwarte paarden tegen 2 pionnen. Alleen als er een witte pion ergens geblokkeerd kan worden en op het bord blijft staan (!) dan zit er misschien mat in door zetdwang. Supermoeilijk en dat zou echter een voor beiden een slopende finish en vermoeiende avond betekend hebben. Ton besloot alle pionnen te veroveren en met remise genoegen te nemen. Wat blijft is een wonderbaarlijke ontsnapping.
Dat was het einde van een spannende wedstrijd met een zinderende ontknoping. Een duidelijke voorsprong voor Lewenborg, Hoogeveen die de stand gelijk trekt, een voor Lewenborg verloren staande laatste partij en toch nog ontsnappen met remise.
En de individuele scores t/m heden: