Assen 2 Lewenborg 2 2,5 – 3,5

Assen 2 Lewenborg 2   2,5 – 3,5

Voordat er werd geschaakt werd er nog even stilgestaan bij het overlijden van de markante schaker en lid van SC Assen Lukas Kosse. Ter nagedachtenis aan Lukas was er nog een moment van 1 minuut stilte.

Op papier was Lewenborg zo goed als gelijkwaardig aan Assen. Assen heeft een gemiddelde rating van 1609 en Lewenborg 1614. Dat beloofde een spannende wedstrijd te worden. De vorige wedstrijd tegen SCEPU werd in een veel te koud gebouw gespeeld. SC Assen was daar wellicht van op de hoogte en had de kachel een stuk hoger gezet. Het was erg warm en naarmate de avond vorderde werd het steeds warmer. Misschien had de spanning daar ook mee te maken.

Tot 10 uur ging het op 5 borden gelijk op. De teamleider gaf vervolgens het slechte voorbeeld en verloor kansloos van Marco Jonkheer.

Niet lang daarna werd het remise bij Boudewijn, Piet en Peter. Boudewijn speelde tegen “good old” Wout Knol en behaalde een degelijke remise. Boudewijn was tevreden met zijn remise tegen Wout, Wout heeft een rating van 1750. Piet stond iets slechter tegen Cor van der Werff maar hij had enige dreigingen met zijn  paard en toren op de onderste 2 rijen. Piet bood voor de tweede keer remise aan en dit keer werd het geaccepteerd. Peter stond beter tegen Gerard Vorintholt maar door goed spel van Gerard eindigde het in remise waardoor Peter op tijd de terugreis naar Almere kon aanvangen.

De stand was nu 2,5- 1,5 in het voordeel van Assen 2. Het kwam nu aan op de laatste 2 borden waar Douwe en Johan de stand minimaal gelijk moesten trekken en beide moesten winnen om met clubwinst naar huis te kunnen gaan.

Douwe speelde een goede partij die er remiseachtig uitzag. Beide spelers hadden enkele pionnen waarbij Douwe een paard had en Nanning van Mulken een loper. In tijdnoodfase maakte Nanning een foutje dat hem een pion kostte en uiteindelijk ook de partij. De stand was nu 2,5 -2,5.

Aan het laatste bord was ook de tijdnoodfase aangebroken. Dat wil zeggen dat Johan in tijdnood was. Met nog 2 minuten op de klok en in een gewonnen stelling werd er door Johan niet meer genoteerd. De wedstrijdleider en enkele andere spelers van Asssen maakten daar opmerkingen over en Johan moest eerst zijn administratie op orde maken voor hij verder kon. Ik weet zeker dat er van de notatie niet veel deugt maar dat zal hem een zorg zijn. Maar Johan hield zijn hoofd koel en na 61 zetten had hij gewonnen en konden de laatste stukken van de avond in de doos. De overwinning was binnen.

   Assen 2            1609 - Lewenborg 2         1614 2½ - 3½
1. Gerard Voorintholt 1630 - Peter Delis         1716 ½  - ½
2. Cor van der Werff  1568 - Piet Beetsma        1669 ½  - ½
3. Wout Knol          1750 - Boudewijn Hoogeboom 1515 ½  - ½
4. Marco Jonkheer     1482 - Rudy Frieswijk      1607 1  - 0
5. Nanning van Mulken 1616 - Douwe Pol           1606 0  - 1
6. Tjalling Jansma         - Johan Jans          1572 0  - 1

Rudy Frieswijk