Hoogeveen ronde 6

Over ronde 4 kan ik heel kort zijn. John speelde remise en over de rest valt weinig positiefs te vertellen. Maar zoals Boudewijn terecht opmerkte “we hebben weer veel kunnen leren”. Zo kan je de 4 verliespartijen natuurlijk ook bekijken

In de vijfde ronde ging het iets beter met de schakers van Lewenborg.

Boudewijn speelde een solide partij tegen Sytze Faber en won verdiend.

Rudy kreeg een uitstekende stand op het bord maar besloot om een toren weg te geven en daarmee ook de partij.

Marcel had na 2 verliespartijen in de 5de ronde een bye genomen. Even een dag rust en dan de laatste 2 dagen er vol tegenaan.

Jan speelde voor de zesde keer tijdens dit toernooi tegen een speler met een hogere rating dan 1800. Dit keer speelde hij tegen Wytse Wiersma (rating 1954) uit Sneek. Jan ruilde af wat hij kon afruilen met een knappe remise als beloning.

John heeft al 2 BN’ers als tegenstander gehad maar deze keer speelde John tegen een BWB’er (bekende wereld burger). Hij speelde tegen Christine Namaganda. Christine is zelfs WFM (Woman Fide Master) en staat op de 5de plek van het damesschaak in Oeganda. Er is een film gemaakt waar zij ook een rol in heeft. De film heet Queen of Katwe en heeft al in het Drents Museum gedraaid en is wellicht binnenkort ook op tv te bewonderen.

Christine was uiteindelijk te sterk voor John. John ging voor de 2de keer dit toernooi door zijn vlag.

De stand van de Lewenborgers na de 6de ronde:

Marcel 3,5 uit 6

Boudewijn 3 uit 6

Jan 3 uit 6

John 2 uit 6

Rudy 2 uit 6

Vrijdag staat de topper Jan-Boudewijn op het programma.

Tijdens de 6de ronde was er nog een bijzonder “incident” tijdens de partij van Hans Hut tegen Wim de Berg. De stelling was niet exact zoals op het diagram (doe het uit mijn hoofd) maar het gaat om het thema.

Zwart sloeg met zijn loper de toren op d8. Vervolgens plaatste wit zijn dame op b7 en zei vervolgens “mat”. Zijn tegenstander keek even en feliciteerde de witspeler met zijn overwinning. Echter…..een toeschouwer merkte op dat Db7 niet kon omdat er een pion op c6 staat. Het is tenslotte geen dammen. Inderdaad was het een onreglementaire zet en vervolgens speelden ze weer rustig verder en enkele zetten later was remise een feit.