Interview met Albert

De weg van een Boerster bibliothecaris naar sv. Lewenborg.

Ik had een telefonisch praatje met Albert Prins.

Albert speelt dik twee jaar bij Lewenborg.

Hij is geboren in Baarn, en zijn Nedersaksisch stemgeluid is te verklaren uit opgroeien in Emmen en Coevorden, waarna hij woonde in Stad en Ten Boer.

Schaken leerde Albert van zijn vader, onder meer in een zomerhuisje in Katwijk, waar in 1958 al Duitse toeristen passeerden die over hun schaakfiguren (Schachfiguren) op het bord, of achter het bord gniffelden, zo herinnert hij zich één der eerste partijen.

schaken als deel van het leven

Sinds de eerste schaakclub is hij nooit meer zonder geweest.

De eerste was het Kasteel in Coevorden. Toen hij in Stad eerst Frans (hij haalde een tweedegraads lesbevoegdheid) en later de Bibliotheek- en Documentatie Academie (BDA) deed, speelde hij in de voormalige schaakclub Helpman.

Toen Albert in 1976 in Ten Boer ging wonen werd hij lid van de plaatselijke club. Ze hadden toen zo’n 15 leden wat er later nog even wat meer geweest zijn. De trek in die jaren van de steden naar het platteland door jonge gezinnen zal hiervan wel de verklaring zijn.

Met de daling van het aantal clubschakers zijn diverse clubs de laatste 10 jaar in de problemen gekomen. Zo verging het ook Ten Boer en Lewenborg. Albert hoorde er van op dat wij het wel eens over Ten Boer hadden gehad. Maar door een paar nieuwe leden leken we dat even te kunnen uitstellen. Voor de Boersters gold dat niet. Nu is Lewenborg de club met een van de grootste interne competitie in Stad en omgeving.

Het bevalt hem heel goed in Lewenborg. Wel jammer dat de koffie zover weg is. Albert loopt niet zo heel stabiel meer door wat evenwichtsproblemen en legt nu (bijna) iedereen waar hij tegen speelt uit dat hij geen twee drankjes kan halen. We zouden nog eens weer over koffie in de speelzaal kunnen praten.

Rond de tijd dat Albert als medewerker van de Universiteitsbibliotheek werd gepensioneerd, begon hij in 2006 zijn eigen schaaksite: Alberts SchaakBlog. Zonder wachtwoorden kan iedereen daar anekdotes, uitslagen en andere wetenswaardigheden zien. Albert vindt de clubsite wat te hoogdrempelig met die wachtwoorden.

Iedereen moet maar eens op de site van Albert Prins kijken.

http://albertsschaakblog.blogspot.nl/

Sjak Rijploeg