Tom Visser - Johan Jans

In het clubblad van schaakclub Roden staat een verslag van een partij van Johan Jans. Tom Visser heeft toegestaan om deze ook op onze website te laten zien.

De Roder Loper juni 2017.

Partijfragment – goede zet, slechte zet

In de laatste ronde van de externe competitie tegen Lewenborg speelde ik een partij tegen Johan Jans, waar ik op het moment zelf redelijk tevreden over was, zeker in vergelijking met mijn andere externe partijen van dit seizoen. Maar toen ik de volgende dag mijn ouwe Fritz8 naar de partij liet kijken werd ik hard met de waarheid geconfronteerd. Mijn ‘mooie zet’ waar ik zo trots op was, bleek volgens Fritz een akelige weerlegging te hebben. Gelukkig was het niet allemaal narigheid: we bleken ook een hele serie ‘correcte zetten’ gespeeld te hebben.

De partij (ik speelde met wit) was een geweigerd Boedapester gambiet. Sinds Orban aan de macht is, vertrouw ik die Hongaren niet meer zo als ze je zogenaamd een cadeau aanbieden. De hele partij had een interessant verloop. Dit is de stelling na zwarts 14. … Pg4-f6.

 Tom-Johan 1

De loper op e4 hangt en er dreigt 15. … Lg4. Ik koesterde mijn mooie zwartveldige loper op c3 en besloot deze niet te ruilen tegen Pf6. De stelling na 15. Lxf6 Dxf6 taxeerde ik als hoogstens gelijk. Maar Fritz vertelde me dat daarna 16. Lxh7+ een prachtige pion zou winnen, omdat na 16. … Kxh7 de zet 17. Dh5+ met torenwinst mogelijk is. Dus zou zwart na 15. Lxf6 met de g-pion hebben moeten terugslaan, een stuk minder aantrekkelijk voor zwart. Als ik dat gezien had, dan had ik niet geaarzeld. 

 In de partij ruilde ik de witveldige loper in plaats van de zwartveldige:

15.Ld5+ Pxd5 16.Txd5 h6

Anders komt Tg5.

17.Dg3 Dd7

De enige manier om g7 te dekken. Na 17. …Te7 volgt 18. Lf6 en na 17. De7 volgt 18. Te1.

18.c5 Df7 19.cxd6 cxd6 20.Txd6 Lf5 

.Zie diagram      Tom-Johan 2                 

Hier was ik in eerste instantie teleurgesteld, omdat ik dacht dat al mijn voordeel verdwenen was, maar toen zag ik de ‘prachtzet’ 21. Tf6. Trots als een pauw liep ik rond. Ik zag dat de eventuele uitval 21. …Da2, met een dreigend snel mat, weerlegd kon worden door 22. Tf8+ en mat op de volgende zet.

Maar groot was de volgende dag mijn teleurstelling toen Fritz me wees op de verrassende zet 21. …Pd4!!. Zie analyse-diagram hieronder.

Tom-Johan-3

Plotseling resteert een puinhoop van de witte stelling. Omdat de vork 22. …Pe2+ dreigt is 22. Lxd4 gedwongen, waarna 22. …Tac8+ 23. Lc3 Dxf6 het pleit beslecht in het voordeel van zwart.

Gelukkig zag ook zwart deze zet niet, won ik de loper op f5 en daarna al snel de partij.

Tom Visser