In memoriam Henk van Hof

Henk van Hof
Henk van Hof

Dinsdag 20 december 2016 hebben we afscheid moeten nemen van Henk van Hof. Twee jaar geleden vertelde hij dat bij hem een moeilijk te behandelen ziekte was vastgesteld. Na een zware en lange tijd in het ziekenhuis was hij weer als vanouds present op zijn wekelijkse schaakavond en leek het goed te gaan. Jammer genoeg kwam de ziekte dit jaar weer terug zodat hij sinds november niet meer op de clubavond kon komen. Wel heeft hij deze herfst nog samen met Rudy het toernooi in Hoogeveen bezocht.

Henk kwam na zijn pensionering wonen in Groningen en werd in 2008 lid van Lewenborg. In zijn vorige woonplaats was hij lid van de schaakvereniging Doorn/Driebergen.

Henk was altijd een van eersten die op de clubavond aanwezig was en begon dan meteen met het klaarzetten van het schaakmateriaal.
Er kon altijd een beroep op hem te worden gedaan om in te vallen als er een wedstrijd moest worden gespeeld tegen andere schaakclubs. Naast zijn wekelijkse schaakavond speelde Henk graag mee in schaaktoernooien tegen andere schakers. In de toernooicyclus voor 55+ schakers was hij een graag geziene deelnemer die vaak meespeelde voor de hoogste plaatsen in het klassement. Ik zal hem missen op de vaak lange autoritten naar de 55+ toernooien. Als schaker was hij niet te onderschatten, op de club wist hij te winnen van spelers met een flink hogere rating. Zo won Henk vorig jaar van clubkampioen Ramon met een ratingverschil van 400 punten. 
Een werkelijk wapenfeit was het behalen van een remise in een externe wedstrijd van Lewenborg 2 als invaller aan het eerste bord tegen een speler met een rating van 2015.  Na zo'n overwinning was er niet veel te merken aan Henk. Hij nam zoiets gelaten op, prees vooral het spel van zijn tegenstander en zei zijn mooie resultaat aan een blunder van zijn tegenstander te danken te hebben.
Zijn kracht lag vooral in het spelen van partijen van korte duur, 5 of 20 minuten per partij. De opening was meestal solide en weinig ambitieus. Maar zodra de tegenstander enigszins de teugels liet vieren werd de stelling plotseling scherp gemaakt door een onverwacht offer.
Henk zal gemist worden op de club en wij wensen zijn vrouw en familie veel sterke toe.

Namens het bestuur, Jan Schut.

Henk - Albert Platje
Henk - Albert Platje