Lewenborg goed uit de startblokken

Net als vorige twee seizoenen is Lewenborg favoriet voor de eerste plek in de eerste klasse van de Noordelijke Schaakbond. Verschil is echter dat er nu geen mede-favoriet is. Lewenborg heeft gemiddeld meer dan 100 elopunten meer dan de nummer 2 op papier, de Groninger Combinatie. In de eerste wedstrijd, tegen Veendam liet het team er dan ook geen gras over groeien. De uitwedstrijd werd met maar liefst 7,5-0,5 gewonnen. Alleen aan het laatste bord speelde de sterkste Veendammer (men had voor een tactische opstelling gekozen) remise tegen Albert Prins. Aldert-Jan Grashuis won met een fraai mat in 14 zetten. In het Spaans verzuimde zijn tegenstander 9…Le6 te spelen, en speelde in plaats daarvan 9….Le7 om te kunnen rokeren. Hij kwam van een koude kermis thuis.

 

Grashuis speelde hier: 10.Pxf7! Kxf7 11.Dh5+ Ke6 12. Te1+ Kf6 13.Lg5+ Kf5 14.g4 mat Ook de tweede wedstrijd werd met 7,5-0,5 gewonnen. Assen kende een aantal invallers, maar deed het tot een uur voor tijd niet onverdienstelijk. Daarna kwamen de extra elopuntjes boven drijven en werden mindere stellingen toch nog gewonnen door de Lewenborgers. Een voorbeeld hiervan is in het diagram hieronder te zien.

 

Hiddo Zuiderweg had net een toren tegen paard en pion geofferd en meteen ging zijn tegenstander, Abedin Hey, in de fout: 1.e6? fxe6 2.Txe6?? c3! En wit moet een toren geven om de pion tegen te houden. In de interne competitie, die elke dinsdagavond in het Dok wordt gehouden, staat Marcel Pouw boven aan. Er zijn nog een paar rondes te spelen in de eerste periode, zodat ook Klaas Dijkhuizen en Hiddo Zuiderweg nog volop kansen hebben. Populair is af en toe het Boedapester gambiet. Piet Beetsma won snel van Sjak Rijploeg.

 

Zwart trok zich niets aan van de aangevallen loper en speelde: 1…Pgxe5 2.Pxe5 Pxe5 3.axb4 Pd3 stikmat!

N.B.: Dit artikel is naar de Lewenborger gestuurd.