Barbecue bij Johan

Zaterdag 18 juni werd het kampioenschap van het tweede team in de tweede klasse B van de Nosbo gevierd met een barbecue bij Johan thuis. Daarmee werd de traditie van de midzomerschaakavond voortgezet die al vele malen bij Sjak en twee jaar geleden bij Jacob werd gehouden. Ditmaal had Johan het initiatief genomen, omdat hij tevens kan vieren dat hij zijn huis heeft verkocht. Hoewel Johan zelden serieus genomen kan worden, had hij zijn gastheerschap heel ernstig opgevat: de benodigde hoeveelheden vlees en drank, verse groente, stokbrood, huzarensalade en overige benodigdheden waren tot in de puntjes verzorgd. 

 

 

De meeste deelnemers kwamen op de fiets; zelfs Siemen Visser, die onlangs nog met een spetterend feest in Engelbert zijn 75ste verjaardag heeft gevierd, kwam heel sportief met Ramon en Aldert Jan mee fietsen! Op de vraag hoe Siemen, bekend van het loopplankgambiet, kan meedoen zonder lid te zijn van Lewenborg antwoordde hij dat hij zich als aspirant-erelid gaat aanmelden.

 

 


Een barbecue voor schakers is natuurlijk niet denkbaar zonder dat er geschaakt wordt. Met dank aan Jan Schut hadden we de schaakspullen uit Lewenborg tot onze beschikking. Toen de geur van geroosterd vlees zich door de tuin verspreidde, kwamen de schaakborden op de tafels naast de borden met het vlees, stokbrood en salade. We begonnen een heuse competitie rapid-schaak gevolgd door Fischer-random-schaak.

 

Daarna begon het te regenen en verplaatste het gezelschap zich naar binnen. Daar serveerde Johan koffie aan wie dat wilde. Vervolgens stond een schaakquiz op het programma. Deze werd door Johan voorgelezen en zorgde voor veel verwarring omdat elke vraag meteen werd gevolgd door een stortvloed van commentaar: te moeilijk, dubbelzinnig, onduidelijk of anderszins ongeschikt. Maar dankzij de voortvarende aanpak van Johan werden er toch antwoorden genoteerd en paarsgewijs winnaars vastgesteld. Daarna werden de garnalen geserveerd die geleverd waren door Jacob, die er zelf niet bij kon zijn. Ondertussen ontdekte ik een fles goede wijn die afkomstig bleek te zijn van Ramon. Vervolgens stond een ronde Schaak-anekdotes op het programma. Hierin nam Hiddo al snel de leiding. Dankzij een lange staat van dienst in de Groninger schaakwereld had hij ontmoetingen gehad met bijzondere en soms ook merkwaardige schakers, die aanleiding waren voor vele anekdotes. Hiddo was ook de auteur van de ludieke schaakquiz die vervolgens door Johan werd voorgelezen en die voor grote hilariteit zorgde. Hoewel Hiddo nog maar kort lid is van onze vereniging wist hij verbazend veel over de geschiedenis van Lewenborg in zijn quiz te stoppen. Daarna werd er nog gesnelschaakt, waarbij Aldert Jan bijzonder goed op dreef was. Hij werd slechts verslagen door Johan, die hem door de klok wist te jagen.

 

Als schakers een feestje vieren kan het behoorlijk chaotisch worden, maar zo nu en dan wordt er ook iets opgeruimd, en na afloop wordt de zaak redelijk netjes achtergelaten. Het midzomeravond-schaakfeest bij Johan was een groot succes en voor herhaling vatbaar, al zal dat niet meer in hetzelfde huis kunnen. In het nieuwe huis van Johan misschien?