Bekerteam SC Lewenborg wint met twee keer 2-2

Onder deze titel verscheen het onderstaande verslag van Hiddo Zuiderweg in het februarinummer van de Lewenborger. Voor de goede orde: het betreft de bekerwedstrijd op 28 januari 2016.

 

De strijd om de Noordelijke schaakbeker is inmiddels gevorderd tot de halve finales. In de eerste ronde had Lewenborg vrijgeloot. In de tweede ronde werd Het Kasteel uit Coevorden met nipte cijfers geklopt: 1,5-2,5.

In de kwartfinales stond het spektakelstuk tegen het vierde team van de Groninger Combinatie op het programma. DGC is een nieuwe club, ontstaan uit een fusie tussen Unitas en SC Groningen. Een sterke club, want het eerste drie teams spelen op landelijk niveau, en ook het vierde team speelt zelfs een klasse hoger dan Lewenborg.

Het werd een spannende wedstrijd. Aan het tweede bord leek Ramon Middeljans erg goed te spelen tegen een hoger ingeschatte speler, maar hij blokkeerde in de tijdnood van het eindspel. Gelukkig had Klaas Dijkhuizen op fraaie wijze gewonnen van zijn ook sterker geachte tegenstander. Aan de laagste borden had Lewenborg een ratingoverwicht, maar de Groningers hielden goed stand en beide partijen eindigden in remise.

Daarna moest er gesnelschaakt worden met omgewisselde kleuren. Het speeltempo hierbij was 3 minuten + 2 seconden toegevoegde tijd per zet. Helaas stelde iedereen de klok verkeerd in, want de uitleg op het display was nogal verwarrend. De scheidsrechter van dienst was in geen velden of wegen te bekennen. Toen bleek dat er nergens tijd bijkwam, werden de klokken opnieuw ingesteld. Een paar partijen begonnen overnieuw, twee andere partijen gingen gewoon door.

In de vluggertjes bleken de spelers van DGC aan de eerste borden nu wel duidelijk beter. Maar gelukkig had Hiddo Zuiderweg inmiddels een gewonnen stelling aan het derde bord opgebouwd. Alles hing toen af van bord vier. Plotseling viel het woord “vlag”. De tegenstander van Jan-Wiebe van Veen had op tijd verloren, iets wat met toegevoegde tijd niet mogelijk zou moeten zijn. Het bleek dat ze instelling op de klok niet hadden veranderd!

Weer 2-2 dus. Wat moest er nu gebeuren? Niemand die het weet. Plotseling kwam de scheidsrechter echter tevoorschijn met het wedstrijdreglement. Bij een 2-2 gelijkspel, zou de reguliere wedstrijd beslissend zijn. En daar weer de overwinning aan het hoogste bord. Na ruim 4 uur spelen was Lewenborg eindelijk zeker van de halve finale. Op naar Sissa!

Hieronder het slot van de partij Henk ten Doeschate – Klaas Dijkhuizen

 

De witte pionnen zijn zeer gevaarlijk, maar zwart mag eerst en blijkt een winnende aanval te hebben: 1..Lh4 2.Df3 Lg3+ 3.Dxg3 Txg3 4.Kxg3 Tg8+ 5.Kh2 De2+ 6.Kh1 Tg3 en wit gaf op. Hij gaat altijd mat.

 

Voor de volledige partij met commentaar van Klaas:  klik hier