Schaakcompetitie na een ronde reeds voorbij voor SC Lewenborg

Onder deze titel verscheen een stukje van Hiddo Zuiderweg over onze schaakclub in de Lewenborger. Het wordt hier integraal overgenomen:

 

Doordat SC Ten Boer werd opgeheven kreeg schaakclub Lewenborg er enige leden bij, waaronder een paar sterke schakers. Het eerste team werd dan ook versterkt met drie verse krachten, waardoor het dit seizoen wederom een van de favorieten was om de eerste klasse van de Noordelijke schaakbond te winnen.

De competitieleider had in de eerste ronde de wedstrijd tegen de op rating als tweede geplaatste club het Kasteel uit Coevorden op het programma gezet. Dit werd een drama. Na vier uur spelen werden de Groningers met een 5,5-2,5 nederlaag naar huis gestuurd. Niemand kon zelfs zijn partij winnen. Hetzelfde scenario als vorig seizoen lijkt zich af te tekenen. In de eerste wedstrijd verliezen van de concurrent, die vervolgens ook alle andere wedstrijden wint. Er zijn alleen in theorie nog promotiekansen. Gelukkig werd er sportief revanche genomen door een paar weken later dezelfde club ook in eigen huis in de noordelijke beker met 2,5-1,5 te verslaan.

De tweede wedstrijd, in december, werd met 5-3 gewonnen van Haren/Oostermoer. In het nieuwe jaar stond Sissa 5 op het programma, een van de zwakke broeders in deze klasse en dat was te merken. De studentenploeg kreeg maar liefst met 7-1 om de oren. Alleen Hiddo Zuiderweg verloor aan het eerste bord. Door de twee achterop een volgende overwinningen staat Lewenborg op de tweede plaats.

Aan het zesde bord overspeelde voorzitter Rudy Frieswijk de voorzitter van de NOSBO, Roland Kroezen.

 

Zwart heeft net Dg5 gespeeld en dreigt nu mat. Wit kan dit het beste pareren met 1.Df3, maar dan wint zwart een pion met 1…exd4 2.Lxd4 Pxg2 3.Dxg2 Dxd2. Wit besloot het drastisch op te lossen met 1.g4??? Waarna zwart snel won: 1…h5 2.Df3 hxg4 3.hxg4 Dh4 en mat is onvermijdelijk: 4.Tdf1 Dh2+ 5.Kf1 Dh1+ 6.Dxh1 Txh1 mat.

Ook het tweede team van Lewenborg staat op de tweede plaats, twee punten achter koploper Roden 2. Tegen Leek 2 en Hoogeveen 2 werd gelijk gespeeld, Haren/Oostermoer 4 werd met 6-0 opgerold.

Het derde team van Lewenborg heeft nog maar twee wedstrijden gespeeld. Een ging verloren, de ander werd gewonnen.