Wijkkrant Lewenborg

Schaakseizoen is weer gestart

(Gepubliceerd in de wijkkrant september 2015)

Na ruim twee maanden rust, is schaakclub Lewenborg weer van start gegaan. Op de eerste dinsdag van september werd begonnen met een rapidtoernooi, waarbij de spelers 25 minuten bedenktijd per persoon kregen. Er werden maar liefst zeven nieuwe spelers verwelkomd in het Dok, waarvan enkele van de recent opgeheven club uit Ten Boer. Het toernooitje werd gewonnen door Jan-Wiebe van Veen en clubkampioen Ramon Middeljans. Beiden behaalden drie punten uit evenzovele wedstrijden. 

Een week later was de eerste avond van de interne competitie. Het regende remises, blijkbaar waren veel spelers aan elkaar gewaagd.  Maar niet alle remises zijn saai. In de partij tussen Sjak Rijploeg en Harm Buter stond na zo’n 40 zetten de onderstaande stelling.

Rijploeg had lange tijd een pion voorgestaan en diverse malen de winst gemist en dacht nu opnieuw een pion voor te komen met 1.Pxd5?! Nemen kan namelijk niet, want dan wordt zwart mat gezet met 2.Tc8. Maar Buter riposteerde met 1…Lxd4, waarna de partij remise is. De koning heeft op g7 weer een vluchtveld, terwijl beide stukken in staan. Wit kan nog 2.Pxe7 als desperado proberen, maar dan doet zwart hetzelfde met 2….Lxe3. Toch blijft wit dan nog een pion voor met 3.Pxg6+ fxg6 4.fxe3. Het toreneindspel zal echter wel remise zijn.

De titel van dit stuk zegt dat het schaakseizoen weer van start is gegaan. Daarmee wordt het clubleven bedoeld, want er kan het hele jaar door geschaakt worden. Diverse Lewenborgers deden mee aan het zomerschaak in café Atlantis, enkelen speelden een toernooi in het buitenland. Boudewijn Hoogeboom, een van de verrassingen van het afgelopen jaar, deed het verdienstelijk in het Atlantis toernooi. Tegen Van der Meiden, een veel hoger ingeschatte speler, won hij een prachtige partij.

Atlantis toernooi
van der Meiden - Hoogeboom

Van der Meiden (met Wit) had een stuk geofferd en staat nu gewonnen, met de zwarte koning in het midden. Maar hij koos echter voor het winnen van de kwaliteit, de kracht van de zwarte vrijpion onderschattend. 

21.Dxd7? Txd7 22.Txh8 d3 23.Lg4 Td6 24.f3 Pf6 25.Td1 Pxg4 26.hxg4 Kd4 27.Txh7 Tg6 28.Th1 Lg5 29.g3 Le3+ 30.Kg2 Txb6 31.Tb1 Tc6 32.Thf1 Tc2+ 33.Kh3 d2 34.Tfd1 Kd3 35.g5 Ke2 36.Kg4 Tc1 0–1