Info voor leden

Informatie schaakclub Lewenborg

Iedereen die regelmatig wil schaken is welkom bij schaakclub Lewenborg.

Op dit moment hebben we 28 leden.

Lewenborg heeft twee teams in de NOSBO competitie, in de klasse Achttallen en Zestallen en twee teams in de beker competitie. De basisleden van de teams worden vooraf ingedeeld op basis van resultaten in de interne competitie en rating. De externe competitieleider zorgt ervoor dat de wedstrijd opstelling tijdig aan de spelers bekend wordt gemaakt en dat het vervoer is geregeld.

De leden doen regelmatig mee aan de interne competitie. Deze competitie bestaat uit ongeveer 28 ronden, van september tot eind mei. De indeling wordt gedaan door de interne competitieleider. Hij maakt de voorlopige indeling in het weekeinde per mail bekend aan de spelers. Spelers moeten zich aanmelden op zondagavond voor 20.00 uur en kunnen zich afmelden tot dinsdagavond 17:00 uur. De stand wordt opgemaakt aan de hand van Keizerpunten. In één helft van een seizoen speel je, indien mogelijk, slechts eenmaal tegen dezelfde tegenstander. Het tempo waarmee gespeeld wordt is het NOSBO tempo van 90 minuten + 30 seconden per zet vanaf de eerste zet. (Meer over de instelling van de klok onderaan dit artikel.) De klok wordt om 19:45 uur door de interne competitieleider ingedrukt.

Naast de interne competitie wordt ook op enkele clubavonden op een andere manier geschaakt. Eén avond is gereserveerd voor het snelschaak kampioenschap en drie avonden voor het rapid kampioenschap van 25 minuten per partij. Twee van die rapidavonden worden gevuld met Fischer random en Rapid met een verplichte (gambiet)opening. Om aan deze ”vrije” avonden mee te doen hoef je niet lid van Lewenborg te zijn.

De contributie bedraagt € 160 per seizoen. Dit is inclusief volledig lidmaatschap van de schaakbond KNSB/NOSBO. Indien men reeds lid is van de schaakbond (een zogenaamd dubbellid) is de contributie € 110. Je kunt als geïnteresseerde drie weken vrijblijvend meespelen in de interne competitie om te kijken of je lid wilt worden. Het beëindigen van een lidmaatschap dient voor 30 september bij de secretaris worden gemeld.

Instelling digitale klokken:

Het tempo waarmee we spelen in de interne competitie is: 90 minuten + 30 seconden per zet toevoeging vanaf de eerste zet.

In het nieuwe model DGT 2010 klok is dit een standaard instelling nl.: optie 17 (Bonus Fischer slow). Men mag ook een analoge klok gebruiken. Het tempo is dan: 90 minuten voor 40 zetten en daarna 15 minuten voor de gehele partij.

In het oude model DGT 2000 klok dient optie 23 te worden gebruikt (Fischer rapid manual set).
P.S.: Optie 14 (Fide rapid manual set) is niet juist. In de Fide rapid mode wordt de toegevoegde tijd (30 seconden) er pas bijgeteld nadat de ingestelde tijd (90 minuten) is verstreken en dus niet vanaf de eerste zet.

Douwe Pol, secretaris. tel: 06-52528787.