Een klein interview met sr. Pescador

Een interview met Siemen is een bijzondere ervaring.

Schrief op !” en dan komt er een radicale uitspraak. “moar Siemen doe begrips wel dat ik dat nait op site goa zetten”.

"Waarom heb ik dan een interview, je moet opschrijven wat ik zeg."

Later wordt de soep dan toch weer niet zo heet gegeten, want hij geeft me alle vrijheid om er een verhaal van te maken. En belt me na afloop nog weer op dat ik toch niet moet vergeten op te schrijven dat Jan Schut veel voor de club en voor Siemen zelf doet.

We zijn het eens voor wat betreft de immoraliteit van het neoliberale gedachtengoed, al gebruiken we voor die afkeer verschillende terminologie.

 

Ik heb Siemen bij me thuis uitgenodigd om te komen eten, dan kunnen we gelijk even een kort interview doen, over de rol die schaken in zijn leven speelt. Maar voor Siemen moet het vooral gaan over de relatie die hij met schakers heeft.

 

Siemen is twee maanden te vroeg in een domineesgezin geboren op 2 maart 1941. Die vroege geboorte en de oorlogsjaren in zijn vroege jeugd hebben hem getekend, zo legt hij uit. En dan hadden zij in de hongerwinter nog een klein tuintje voor wat groente in het dorp Kortenhoef. Maar als Siemen de suikerfabriek in de herfst ruikt, komt de weerzinwekkende smaak van suikerbieten hem weer in de mond.

Siemen deelt mee dat schakers geestelijk gestoord zijn, Ze willen altijd winnen en daarom zijn ze vervelend. Hij rekent zichzelf ook tot deze categorie, maar vervolgens blijkt uit alles dat schaken (daardoor…) ook een passie is

 

Siemen was 12 toen zijn vader overleed, broer Tjipko was toen twee. We zijn in een heel ander gezin opgegroeid. Uit alle verhalen en geponeerde stellingen komt naar voren dat schaken naar het oordeel van Siemen, in het gezin een grote rol speelde en nog speelt. Een soort sublimatie van machtsstrijd.

De broers van Siemen komen ook veel voorbij in de beschouwingen over schaken.

Boudewijn is voor Siemen een belangrijke persoon van de schaakclub. “Ik coach hem en hij accepteert dat, maar hij onderschikt zich niet aan de baas. Dat maakt coachen onmogelijk. Dus pak ik het zo aan dat hij de regie heeft, ik manipuleer dus”. Zo luidt de opmerkelijke beschouwing over elkaar verder helpen. Maar hij waardeert Boudewijn wel heel erg daarbij.

Jan Schut wordt door Siemen hoog gewaardeerd: “hij geeft mij ook adviezen na partijen”. Maar hij stelt ook vast dat Lisa Schut er gezien haar schaaktalent en schoonheid volgens Siemen van getuigt dat schaken in de genen van de Schutten blijkt te zitten. Siemen wil graag een groot affiche van Lisa Schut.

 

Uit alles komt één ding scherp naar voren, Siemen is één van de meest markante schakers uit Lewenborg.

 
Siemen Visser, foto van Harry Gielen